Close
Fordulópontot jelent Teherán életében a ’20-as évekbeli sörgyár újjáélesztése

Fordulópontot jelent Teherán életében a ’20-as évekbeli sörgyár újjáélesztése

Szebb új életet nem is kívánhatna magának egy régi gyár.

A New York-i Ahmadreza Schricker Architecture North stúdió egy 1920-as években épült teheráni sörgyárba lehelt új életet azzal a céllal, hogy ne csak megőrizze az épületet, de második esélyt és új funkciót is adjon neki.

Az ezerhétszáz négyzetméteres épületbe a Pejman Alapítvány művészeti gyűjteménye költözik, mely

1979 óta az első magán művészeti múzeum lesz a városban.

A gyárat, melyben egykor az Argo nevű sört főzték, elsősorban központi elhelyezkedése miatt választották ki, hogy minél több kulturális intézményt vonzzon a környékre, és ez a kezdeményezés sikeres is volt.

Több galéria is visszaköltözött a belvárosba, ami megnyithatja az utat a történelmi városközpont újjáéledése felé.

A koncepció kidolgozásában a Hobgood Architects segített, az elképzeléshez figyelembe vették a helyszín történetét, az eredeti építészeti szándékot és azt is, hogy milyen kiállítóterekre van szüksége a Pejman Alapítványnak.

Az épületben így hat különálló galéria, rendezvényterek, könyvtár, iroda, üzlet és műterem kapott helyet a múzeum művészrezidens programjához. Az eredeti kémény köré kilátót emeltek, és található itt egy bár is, amely alkoholmentes csapolt sört kínál az épület korábbi funkciójára utalva.

A felújítás első lépésében alátámasztották az építményt anélkül, hogy sérültek volna az eredeti téglafalak. Miután az eredeti tetőt és gerendákat az elmúlt ötvenhét év alatt széthordták, az épületre öt új, kézzel öntött betontető került, melynek csíkozása harmonizál a környező épületek fémtetejével, és olyan hatást kelt, mintha a tető a gyár falai felett lebegnek.

A tető kulcsszerepet játszik a galériák ideális hőmérsékletének és fénymennyiségének fenntartásában. Emellett felújították még a téglahomlokzatot, és középső támasztékok nélkül terveztek íves betonlépcsőt, amely összekapcsolja a múzeum előterét és a fenti galériákat.

Ez a csodaszép kőfejtő is remek példa arra, hogyan nyerhet új életet egy régi ipari emlék, itt pedig Irán varázslatos tájaira kalauzolunk.

(Forrás: Dezeen, képek: Ahmadreza Schricker/Dezeen)

irán | teherán | Pejman Alapítvány | múzeum | sörgyár

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram