Close
Fordulópontot jelent Teherán életében a ’20-as évekbeli sörgyár újjáélesztése

Fordulópontot jelent Teherán életében a ’20-as évekbeli sörgyár újjáélesztése

Szebb új életet nem is kívánhatna magának egy régi gyár.

A New York-i Ahmadreza Schricker Architecture North stúdió egy 1920-as években épült teheráni sörgyárba lehelt új életet azzal a céllal, hogy ne csak megőrizze az épületet, de második esélyt és új funkciót is adjon neki.

Az ezerhétszáz négyzetméteres épületbe a Pejman Alapítvány művészeti gyűjteménye költözik, mely

1979 óta az első magán művészeti múzeum lesz a városban.

A gyárat, melyben egykor az Argo nevű sört főzték, elsősorban központi elhelyezkedése miatt választották ki, hogy minél több kulturális intézményt vonzzon a környékre, és ez a kezdeményezés sikeres is volt.

Több galéria is visszaköltözött a belvárosba, ami megnyithatja az utat a történelmi városközpont újjáéledése felé.

A koncepció kidolgozásában a Hobgood Architects segített, az elképzeléshez figyelembe vették a helyszín történetét, az eredeti építészeti szándékot és azt is, hogy milyen kiállítóterekre van szüksége a Pejman Alapítványnak.

Az épületben így hat különálló galéria, rendezvényterek, könyvtár, iroda, üzlet és műterem kapott helyet a múzeum művészrezidens programjához. Az eredeti kémény köré kilátót emeltek, és található itt egy bár is, amely alkoholmentes csapolt sört kínál az épület korábbi funkciójára utalva.

A felújítás első lépésében alátámasztották az építményt anélkül, hogy sérültek volna az eredeti téglafalak. Miután az eredeti tetőt és gerendákat az elmúlt ötvenhét év alatt széthordták, az épületre öt új, kézzel öntött betontető került, melynek csíkozása harmonizál a környező épületek fémtetejével, és olyan hatást kelt, mintha a tető a gyár falai felett lebegnek.

A tető kulcsszerepet játszik a galériák ideális hőmérsékletének és fénymennyiségének fenntartásában. Emellett felújították még a téglahomlokzatot, és középső támasztékok nélkül terveztek íves betonlépcsőt, amely összekapcsolja a múzeum előterét és a fenti galériákat.

Ez a csodaszép kőfejtő is remek példa arra, hogyan nyerhet új életet egy régi ipari emlék, itt pedig Irán varázslatos tájaira kalauzolunk.

(Forrás: Dezeen, képek: Ahmadreza Schricker/Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Ha az eddigi brutál drágulás nem lett volna elég: elképesztő árrobbanás történt az ingatlanpiacon
Ez jelenleg a világ legnépszerűbb építménye
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom