Close
Miért pont Finnországban lakik a Télapó?

Miért pont Finnországban lakik a Télapó?

A karácsony ajándékhozó figuráját igen nagy változatosság övezi, amelyben megfigyelhetjük a keresztény és pogány hagyományok egymásra hatását. Abban azonban konszenzus van, hogy valahol északon lakik.

A keleti szláv országokban a Télapó, Nagy-Britanniában Karácsonyapó, Skandináviában egy tomten nevű manó hozza az ajándékokat, Európa németajkú, neolatin és középső részein pedig abban a szerencsében van részünk, hogy a Mikulástól és a Jézuskától is kapunk meglepetést. Ezeknek az európai hagyományoknak az esszenciájából (idős, hosszú szakállú férfi vastag köntösben) alakulhatott ki az 1820-as években az amerikai Santa Claus, mely viszont visszahatott a 19. és 20. században a különféle európai elképzelésekre, olyannyira, hogy már a lakhelyét is Európában tartják számon, magyarul pedig gyakran hivatkozunk rá Télapóként.

Ez a téli minőség köszön vissza abban is, hogy Santa Claus lakhelyét általában valahol fenn, északon, az örök jég birodalmában képzelik el az emberek, noha Szent Miklós épphogy délről, a mai Törökország területéről származott. Ennek a hűvös képnek a megerősödésében nagy szerepet játszhatott egy Thomas Nast nevű viktoriánus karikaturista, aki a Harper’s Weekly 1866. decemberi számában közölt egy rajzot a Télapóról, akinek az otthonát az Északi-sarkra tette.

Nast egyik rajza a Télapóról

A következő lépést 1927-ben egy finn rádiós tette meg, aki azt mondta, hogy tudja, hol lakik a pirosruhás. Közölte, hogy a hegyes fülekre emlékeztető Korvatunturi hegyei között kell keresni a Télapót, aki ezekkel a fülekkel hallgatja a gyerekeket szerte a világon, hogy eldönthesse, ki az, aki jól viselkedett.

Az ikonikus helyszín később 225 mérfölddel délre, Rovaniemibe került, amiben állítólag Eleanor Roosevelt keze is benne volt,

aki azért érkezett oda 1950-ben, hogy megnézze, hogyan halad a város háború utáni, ENSZ-támogatásból megvalósuló újjáépítése. Megjegyezte, hogy látni szeretné Santát, mire a helyiek sebtében felhúztak egy faházat, amely ma is látható Roosevelt cottage vagy Old arctic circle cottage néven.

A Rovaniemibe irányuló turizmus azonban 1984-ben lendült fel igazán, amikor az utazási irodák elkezdtek tematikus adventi utazásokat kínálni a lappföldi fővárosba. Az északi település ma már évente mintegy 500 ezer látogatót vonz, és 2017 novemberétől kezdve Joulupukki, vagyis a finn Télapó az Élő Örökség Nemzeti Jegyzékének része.

Rovaniemiben nem akármilyen körülmények között élvezhetjük a téli természet és a kortárs építészet adta örömöket.

(Forrás: Smithsonian Magazine, BBC, Wikipédia, képek: Getty Images, Unsplash)

nagy sztori | télapó | finnország | Rovaniemi | mikulás

FOLYTASD EZZEL

Középkori mesevilágba repít a kőkunyhók falva Olaszországban

Kiderült, melyek az Egyesült Királyság kedvenc és legtöbbet kritizált látványosságai

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram