Close
Így néz ki most az űrből az épülő szaúdi gigapolisz

Így néz ki most az űrből az épülő szaúdi gigapolisz

Nemrég írtunk arról, hogy elkezdték építeni a közel-keleti vonalvárost, a 170 kilométer hosszú és mintegy fél kilométer magasra nyúló, de mindössze 200 méter széles Line-t. Most pedig műholdfelvételeket is láthatunk a munkálatokról.

Ez pedig a Soar Earth nevű ausztrál cégnek köszönhető, amelynek feltűnt, hogy a neten nem találhatók nagy felbontású műholdképek a területről, ezért a saját kezébe vette az irányítást, és egy kínai valamint egy szingapúri céget kért meg, hogy fotózza le az építkezéseket alacsony, Föld körüli pályáról.

A területről készült műholdas felvételeken nem láthatók az újabb építmények

A felvételeken 425 munkagépet számoltak össze magán a Line-on, és több mint 650 járművet a több mint öt négyzetkilométeres táborban, amelyet munkásoknak építettek. A bázison úszómedence, futballpálya és krikettpálya is van, valamint saját napelemes farmmal rendelkezik.

A tábor a kék pontokkal jelölt építőipari járművek között helyezkedik el, a zölddel árnyékolt tárgyak pedig a napelemek. A sárgával kiemelt terület a Line, a piros pontok rajta a markológépek, amelyek a földet a lila területekre mozgatják.

A Soar Earth által készített elemzés szerint már 26 millió köbméter földet ástak ki, aminek térfogata hetvennyolcszorosa a világ legmagasabb épületének, a Burdzs Kalifának.

A város tervezett 170 kilométeres hosszának egyelőre körülbelül a felén, és a teljes területének a negyedén folynak építkezések, a képen látható szakasz szélessége nagyjából hetven és százötven méter között van. Az árnyékokból arra lehet következtetni, hogy mintegy húsz méter mélyre ástak le (Egy ötszáz méter magas épület alapozásához általában legalább hatvan méter mélyre le kell ásni).

Egy közelebbi kép a táborról

A város építését hatalmas viták övezik egyrészt az emberi jogi visszaélések, amelyek az ott élő törzs kilakoltatása során felvetődtek, másrészt a környezetvédelmi aggályok miatt.

Mint Amir Farhand, a Soar Earth vezérigazgatója és alapítója megjegyzi: „A projekt minden részében hatalmas terraformálás folyik, és van, ami örökre megváltoztatja a környezetet. A kérdés az, hogy nem vágták-e túl nagy fába a fejszét.”

A Line-t is magában foglaló Neom projekt keretében többek között egy síközpont is épül a sivatagba, emellett a rijádi repteret is kibővítik.

(Forrás és képek: MIT Technology Review)

szaud-arábia | műhold | The Line | képek | építkezés

FOLYTASD EZZEL

Budapestet is érinti ez az Isztambulba tartó vonatos utazás

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram