Close
Tényleg elkezdték építeni a világ eddigi legmonumentálisabb városát

Tényleg elkezdték építeni a világ eddigi legmonumentálisabb városát

Nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy a projekt meg is valósul, a felvételek azonban úgy tűnik, rácáfolnak a kétkedőkre.

Néhány hónapja írtunk arról, hogy Szaúd-Arábia egy százhetven kilométer hosszú, autók és országutak nélküli várost tervez The Line néven. Most az Ot Sky légifotózással foglalkozó cég által közzétett felvételek azt mutatják, hogy az építkezések valóban elkezdődtek. A videón látható, amint kotrógépek ásnak széles árkot a sivatagban, talán a város alatt futó közlekedési rendszert előkészítve.

Az ötszáz méterrel a tengerszint található város a tervek szerint kilencmillió ember befogadására lesz alkalmas, és tükrös homlokzatú épületek uralják majd a látképét.

Miután a terveket bejelentették, nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy a projekt meg is valósul, a felvételek azonban úgy tűnik, rácáfolnak a kétkedőkre. Azoknak a kétségeit azonban eddig nem sikerül felszámolni, akik szerint a hirdetett fenntarthatóságtól igencsak távol áll a projekt, amely egy tágabb, Neom elnevezésű építkezés keretében valósul meg.

Ez utóbbi égisze alatt tíz régióban terveznek fejlesztéseket, és a Line mellett épül egy síközpont is a Zaha Hadid Architects, az UNStudio, az Aedas, a LAVA és a Bureau Proberts elképzelései alapján.

A gigaprojekt ugyanakkor nemcsak a fenntarthatóssággal kapcsolatos problémák miatt kelt vitákat, hanem azért is, mert a beszámolók szerint a területen élő huwaitat törzs tagjait erőszakkal üldözték el onnan, hogy megvalósulhasson az építkezés, és három férfit halálra is ítéltek ennek kapcsán.

Szaúd-Arábia mindeközben szeretne javítani a nemzetközi megítélésén, és egyre inkább nyitni a turizmus felé, ennek jegyében pedig a Neomon kívül is látványos komplexumok épülnek.

(Forrás és képek: Dezeen)

drón | építkezés | szaud-arábia | sivatag | The Line

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram