Close
Szaúd-Arábia nem áll le, újabb gigantikus projektbe vág az ország

Szaúd-Arábia nem áll le, újabb gigantikus projektbe vág az ország

Ráadásul nem akárkinek a tervei alapján készül.

Szaúd-Arábiáról az utóbbi időben főleg az igencsak vitatott városépítési projekt, a Line kapcsán lehetett hallani. Bár tagadhatatlanul ez az ország legnagyszabásúbb építkezése, korántsem az egyetlen. Nemrég például egy új szórakoztatóközpont nyílt, most pedig a főváros, Rijád repterének megújítása került a fókuszba.

Az új légikikötőt, amely magában foglalja majd a meglévő Khalid király nemzetközi reptér termináljait, a brit Foster + Partners építészstúdió tervezi.

A Szalman szaúdi királyról elnevezett reptér 57 négyzetkilométerével és hat kifutópályájával a világ legnagyobb repterei mellett kap helyet, mint a szintén szaúdi Fahd király reptér, amely mintegy 780 négyzetkilométeren terül el, valamint a 135 négyzetkilométeres denveri reptér és az 53 négyzetkilométeres Dallas/Fort Worth.

A légikikötő 2030-ban már akár évi 120 millió utast is fogadhat, és 2050-re már 3,5 millió tonna áru és 180 millió utas kezelésére is alkalmas lesz.

A terminál mellett 12 négyzetkilométeren lakóházak és rekreációs épületek, valamint boltok is helyet kapnak, és a reptér LEED Platina minősítésre pályázik azzal, hogy különböző zöld technológiákkal és energiaforrásokkal működik majd.

Hamarosan Budapestről is közvetlenül eljuthatunk a közel-keleti országba, ahol például egy sivatagi síközpont is várja a látogatókat.

(Forrás és képek: ArchDaily)

repülőtér | Rijád | Szalman király repülőtér | szaud-arábia

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram