Tisztességtelen szerződési feltételeket szabott egy utazási iroda, ez lett a következménye

A Pest Vármegyei Főügyészség közérdekű pert indított a Budapest Környéki Törvényszéken egy Pest vármegyei utazási irodával szemben, mivel az utasokkal kötött szerződéseiben tisztességtelen általános szerződési feltételeket alkalmazott.

Kifogásolják többek között, hogy az utazási iroda fenntartotta a szerződés egyoldalú módosításának jogát, amely következtében jogellenesen bármikor, akár saját javára korlátlanul módosíthatta volna a szerződést.

Emellett az előleg befizetése ellenére sem volt köteles az utazás szervezését megkezdeni, így a fogyasztó hiába gondolhatta azt, a befizetett előleg még nem biztosította az utazás lefoglalását.

Probléma esetén az utas a kárigényét köteles volt az utazás tényleges befejezését követő öt napon belül bejelenteni, különben az utazási iroda mentesült a kártérítési kötelezettségtől. Ez a határidő azonban indokolatlanul rövid, a törvény alapján az utasok a kártérítési igényüket általában öt éven belül bármikor érvényesíthetnék.

Ha a bíróság az ügyész keresetének helyt ad, akkor jogerős ítéletben megállapítja a tisztességtelen általános szerződési feltételek érvénytelenségét.

Az ítélet hatálya érvényes minden, a vállalkozással szerződő természetes személyre. Általában az utazási szerződésekkel kapcsolatban bővebb információkat találunk az ügyészség honlapján.

Nemrég egy népszerű repülőjegy-foglaló oldal ellen indult per, de az egyik fapados sem kerülte el a vádakat.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

ügyészség | szerződési feltételek | tisztességtelen | utazási iroda

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom