Egészen különleges szintre emelhetjük ételeinket egyetlen titkos hozzávalóval.
Az umami, vagyis az édes, a sós, a savanyú és a keserű mellett az ötödik íz, amely a levesektől kezdve a salátaöntetig szinte minden ételnek jól áll. Az umami ugyanis zseniálissá alakítja fogásainkat. És hogy honnan lesz ötödik ízünk a legegyszerűbben?
Fermentált citromból!
Mi az a fermentált citrom?
A fermentált citrom eredetének a szakértők Észak-Afrikát szokták megjelölni, hiszen például a marokkói konyhának fontos eleme, de a Közel-Keleten és a Földközi-tenger partvidékén is előszeretettel használják.
Az elkészítése igazán egyszerű.
Első lépés: A citromokat cikkekre vagy kedvünk szerint karikákra vágjuk és sóba hempergetjük.
Második lépés: Szorosan egy tégelybe egymás mellé sorakoztatjuk, majd citromlé, sós víz, bors és fahéj oldatában fermentálni kezdjük.
Harmadik lépés: Türelemmel várakozunk, ahhoz, hogy tökéletes végeredményt kapjunk, a citromnak legalább három hétig a sós lében kell állnia.
A folyamat során a citrom megerjed, melynek során a citrom éles savassága csökken, a héj meglágyul. A fermentált citrusféle így csodás umami-forrássá válik, ami ráadásul felbontás után hűtőszekrényben hosszú ideig eláll.
Mihez kezdjünk vele?
A fermentált citromot felhasználás előtt gyors mozdulattal öblítsük le. A héját és a citrus húsát egyaránt felhasználhatjuk, tökéletes ízesítője lesz a csirkés ételeknek, vagy éppen a sült zöldségeknek. Ha összeturmixoljuk a fermentált ciromot, olyan masszát kapunk, amit mártásokba, vinaigrette-be, tésztákba, pácokhoz, mártogatósokhoz, sőt akár koktélokba is belekeverhetünk.
(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)
praktika | trükk | titkos | finomabb | recept
Hat fantasztikus hely Horvátországban, amit ősszel meg kell nézni
Így lesz egyedül is élvezetes az éttermi étkezés
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!