Close
Ez a spanyolok titkos és offenzív kódneve az angol turistákra

Ez a spanyolok titkos és offenzív kódneve az angol turistákra

A britek körében Spanyolország az egyik legkedveltebb üdülőhely, a szimpátia azonban, úgy tűnik, nem feltétlenül kölcsönös.

Amikor a spanyolok hiányos öltözetű, flip-flopos brit férfiakat látnak, akik hírből sem ismerik a naptejet, rossz időben is félmeztelenül járnak és meg sem próbálkoznak a spanyol szavakkal, arról nem is beszélve, hogy túlzott alkoholfogyasztásuk kínos és hangos pillanatokhoz vezet kiabáláshoz, hangos énekléshez vagy fociindulók skandálásához , akkor az a szó jut eszükbe, hogy guiri.

Az igazsághoz tartozik ugyanakkor, hogy bár ezt a szót elsősorban a faragatlan briteknek tartják fenn, nem kizárólag rájuk vonatkozhat.

Bármely nemzet látogatóját illethetik ezzel viccesen olykor, aki közhelyesen, feltűnően és tipikusan „turistás“ dolgokat csinál.

A guiri állítólag a baszk giri szóból származik, ami azt jelenti, hogy szőke illetve világos bőrű, és mint ebből is látszik, eredetileg a látogatókat a külsejük miatt nevezték így. Mára azonban a jelentés eltolódott a viselkedés jellemzésének irányába, és akár olyasmi is kiválthatja az elhangzását, mintha valaki rengeteg sangriát iszik vagy a turisták által kedvelt ételeket rendeli.

Nemcsak a spanyoloknak van elegük a tipikusan britnek tekintett viselkedésformákból: más népszerű üdülőhelyek is besokalltak a tiszteletlenségtől.

(Forrás: Ladbible, képek: Getty Images)

 

guiri | britek | elnevezés | spanyolország | brit turisták

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram