Close
Ha Róma környékén jársz, ezt a gyönyörű helyet nem hagyhatod ki

Ha Róma környékén jársz, ezt a gyönyörű helyet nem hagyhatod ki

A főváros központjától mindössze harmincöt kilométerre található kisvárosból szinte az egész római medence megcsodálható. A Giardini Garibaldi sétányról lényegében teljesen belátni a környéket: felbukkan a horizonton a híres Szent Péter-bazilika, a Tirrén-tenger partján fekvő Ostia,és mélyen a távolban az apró kikötőváros, Civitavecchia is. Íme Tivoli, a hegytetőn fekvő aprócska gyöngyszem.

A római Termini pályaudvarról alig negyven percnyi vonatozással elérhető városkában 55 ezren élnek.

Tivoli nem sorolható az alulértékelt vagy a kevéssé ismert helyek közé, mert régóta vonzza a kirándulókat, akik főként a Villa d’Este szépséges kertjeit, a Villa Gregoriana faragott maradványait, Rocca Pia tekintélyes várát és  az ókori Hadrianus villát keresik.

A mini metropolisz afféle menekülőpontként is tündököl, mivel Tivoli évszázadok óta enyhülést tud adni a Róma fárasztó nyári hőségéből nem kérőknek.

A fővárosi elit ezért rendre az Örök Várost körülvevő hegyekben keresi a hűvösebb helyeket.

Persze Tivoliban még mindig brutálisan forróan alakulhat egy-egy nyári nap; olyankor kiürülnek az utcák, az üzletek többnyire bezárnak, a város pedig néhány órára lepihen. Jó pár bolt és kávézó azért nyitva marad, hogy kiszolgálja a Rómából érkezőket.

Tivoli a népszerű látnivalóin túl egy otthonos, munkásosztálybeli városnak számít, tele nagyszerű éttermekkel, remek fagylaltozókkal és barátságos helyiekkel (akiket Tiburtini néven emlegetnek a Via Tiburtina út miatt, amely évszázadok óta összeköti Tivolit Rómával). Akár a Piazza Plebiscito téren található termelői piacon, akár a Giardini Garibaldi játszótéren vagyunk, Tivoli lehetőséget ad rá, hogy nyugodtabb tempóban, Róma belvárosának zsizsegő és zsúfolt célpontjaitól távol tapasztaljuk meg az olaszországi életérzést.

Oly’ sok olasz városhoz hasonlóan Tivoli is életre kel, amint a nap leköszön. Sötétedés után a város ősi, labirintusszerű utcái megtelnek, a számtalan étterem és kávézó csak úgy lüktet az energiától.

Ez a semmihez sem hasonlítható hangulat nyaranta méginkább felerősödik a tűző nap elbúcsúzásával és amikor a hőség is kijelentkezik.

Ilyenkor mindenképp érdemes várni egy szabad asztalra Tivoli végtelennek tűnő piazzáján. Egy vacsora a La Fornarinában például olyan, mintha a világ elől rejtegetett titok lenne hosszú kilométerekre Rómától, pedig valójában csak a közeli hegyoldalban vagyunk.

Ha már romantika, az autósoknak leginkább Németország felé érdemes kanyarodni a legromantikusabb kocsikázásokért, míg Olaszország a világ legidillibb helyszíneivel büszkélkedhet. Ez derül ki a gépjármű-biztosítással foglalkozó Confused.com tanulmányából, amely több százezer véleményt elemzett olyan népszerű helyszínekkel kapcsolatban, melyekkel az egyes útvonalak mentén lehet találkozni. Ez alapján határoztak meg  egy általános “romantikus pontszámot”.

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash, Getty Images)

kert | dolce vita | látnivaló | róma | piazza

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram