Tíz szicíliai desszert, amit érdemes megkóstolni

A szicíliai konyha tele van ikonikus ételekkel, fantasztikus street foodokkal és olyan desszertekkel, amelyek nemcsak meghódították, de inspirálják is a világot. Ez utóbbiak lehetnek cukormázas édességek, mandulával és ricottával töltött finomságok – csupa olyan nassolni valók, amelyek a sziget gazdag történelmének részét képezik.

A tipikus szicíliai édességek változatosak, de gondosan őrzik a hagyományokat is. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet, amit mindenképpen ajánlott megkóstolni.

Cannoli

A cannoli a régió talán legikonikusabb desszertje, amely különböző méretben és töltelékkel található meg a cukrászdák és kávézók hűtőiben. Az édesség központi szereplője a ricotta, amelyet roppanósra sült tésztába töltenek.

Gyakran díszítik kandírozott gyümölccsel, csokoládéval vagy pisztáciával.

Cassata

A cukormázba rejtett cassata a másik legismertebb édesség Szicíliában és bár elsősorban a húsvéti ünnepkörre volt jellemző,

ma már különböző formában és méretben egész évben fogyasztható.

Granita con brioche

Mandulás vagy csokoládés krémmel töltött puha briós a tipikus szicíliai reggelik alapeleme, amelyhez egy krémes kapucsínó a legjobb társ.

Biancomangiare

A kifejezetten friss ízvilágú és könnyed állagú desszert

mandulatejjel, citrommal és szárított gyümölccsel készül. A szicíliaiak a nap bármely szakaszában örömmel fogyasztják, de gyakran kerül az asztalra főétkezést követően is.

Sfincia di San Giuseppe

A képviselőfánkhoz hasonlító desszert ricotta krémtől lesz lágy, az apróra vágott pisztácia és a kandírozott gyümölcsök pedig a roppanós textúráért felelnek.

Frutta di martorana

A marcipánból készült falatkák igazi műalkotások, amelyek a természetes ételfestékeknek és a türelmes kezek munkájának köszönhetően tökéletesen reprodukálják a gyümölcsöket és zöldségeket.

Pecorella di Pasqua

A húsvétra jellemző, bárány formájú sütemények tradicionális desszertek, melyek elkészítését a háziasszonyok gyakran művészi szintre emelik.

Mandula parfé

Mandulával elkészített parfé gyakran tartalmaz csokoládés vagy más roppanós elemeket, nem egyszer például habcsókkal gazdagítják.

Étkezés utáni desszertnek kiváló választás lehet.

Buccellato

A karácsonyi ünnepekkor az asztalra kerülő buccellato egy tipikus szicíliai, fánk formájú sütemény, amelyet szárított fügével, dióval, mazsolával, csokoládéval és fahéjjal töltenek meg.

Paste di mandorla

A mandulalisztből készült, alkoholos, porcukorral és meggyel díszített kekszek minden uzsonnát bearanyoznak, de tökéletes társ lehet egy espressónak is bármikor a nap folyamán.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images, Unsplash)

szicília | olasz desszert | szicíliai konyha | olasz konyha

FOLYTASD EZZEL

Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban

Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa