A szicíliai konyha tele van ikonikus ételekkel, fantasztikus street foodokkal és olyan desszertekkel, amelyek nemcsak meghódították, de inspirálják is a világot. Ez utóbbiak lehetnek cukormázas édességek, mandulával és ricottával töltött finomságok – csupa olyan nassolni valók, amelyek a sziget gazdag történelmének részét képezik.
A tipikus szicíliai édességek változatosak, de gondosan őrzik a hagyományokat is. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet, amit mindenképpen ajánlott megkóstolni.
Cannoli
A cannoli a régió talán legikonikusabb desszertje, amely különböző méretben és töltelékkel található meg a cukrászdák és kávézók hűtőiben. Az édesség központi szereplője a ricotta, amelyet roppanósra sült tésztába töltenek.
Gyakran díszítik kandírozott gyümölccsel, csokoládéval vagy pisztáciával.
Cassata
A cukormázba rejtett cassata a másik legismertebb édesség Szicíliában és bár elsősorban a húsvéti ünnepkörre volt jellemző,
ma már különböző formában és méretben egész évben fogyasztható.
Granita con brioche
Mandulás vagy csokoládés krémmel töltött puha briós a tipikus szicíliai reggelik alapeleme, amelyhez egy krémes kapucsínó a legjobb társ.
Biancomangiare
A kifejezetten friss ízvilágú és könnyed állagú desszert
mandulatejjel, citrommal és szárított gyümölccsel készül. A szicíliaiak a nap bármely szakaszában örömmel fogyasztják, de gyakran kerül az asztalra főétkezést követően is.
Sfincia di San Giuseppe
A képviselőfánkhoz hasonlító desszert ricotta krémtől lesz lágy, az apróra vágott pisztácia és a kandírozott gyümölcsök pedig a roppanós textúráért felelnek.
Frutta di martorana
A marcipánból készült falatkák igazi műalkotások, amelyek a természetes ételfestékeknek és a türelmes kezek munkájának köszönhetően tökéletesen reprodukálják a gyümölcsöket és zöldségeket.
Pecorella di Pasqua
A húsvétra jellemző, bárány formájú sütemények tradicionális desszertek, melyek elkészítését a háziasszonyok gyakran művészi szintre emelik.
Mandula parfé
Mandulával elkészített parfé gyakran tartalmaz csokoládés vagy más roppanós elemeket, nem egyszer például habcsókkal gazdagítják.
Étkezés utáni desszertnek kiváló választás lehet.
Buccellato
A karácsonyi ünnepekkor az asztalra kerülő buccellato egy tipikus szicíliai, fánk formájú sütemény, amelyet szárított fügével, dióval, mazsolával, csokoládéval és fahéjjal töltenek meg.
Paste di mandorla
A mandulalisztből készült, alkoholos, porcukorral és meggyel díszített kekszek minden uzsonnát bearanyoznak, de tökéletes társ lehet egy espressónak is bármikor a nap folyamán.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images, Unsplash)
szicília | olasz konyha | szicíliai konyha | olasz desszert
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!