A szicíliai konyha tele van ikonikus ételekkel, fantasztikus street foodokkal és olyan desszertekkel, amelyek nemcsak meghódították, de inspirálják is a világot. Ez utóbbiak lehetnek cukormázas édességek, mandulával és ricottával töltött finomságok – csupa olyan nassolni valók, amelyek a sziget gazdag történelmének részét képezik.
A tipikus szicíliai édességek változatosak, de gondosan őrzik a hagyományokat is. Összegyűjtöttünk ezek közül tízet, amit mindenképpen ajánlott megkóstolni.
Cannoli
A cannoli a régió talán legikonikusabb desszertje, amely különböző méretben és töltelékkel található meg a cukrászdák és kávézók hűtőiben. Az édesség központi szereplője a ricotta, amelyet roppanósra sült tésztába töltenek.
Gyakran díszítik kandírozott gyümölccsel, csokoládéval vagy pisztáciával.
Cassata
A cukormázba rejtett cassata a másik legismertebb édesség Szicíliában és bár elsősorban a húsvéti ünnepkörre volt jellemző,
ma már különböző formában és méretben egész évben fogyasztható.
Granita con brioche
Mandulás vagy csokoládés krémmel töltött puha briós a tipikus szicíliai reggelik alapeleme, amelyhez egy krémes kapucsínó a legjobb társ.
Biancomangiare
A kifejezetten friss ízvilágú és könnyed állagú desszert
mandulatejjel, citrommal és szárított gyümölccsel készül. A szicíliaiak a nap bármely szakaszában örömmel fogyasztják, de gyakran kerül az asztalra főétkezést követően is.
Sfincia di San Giuseppe
A képviselőfánkhoz hasonlító desszert ricotta krémtől lesz lágy, az apróra vágott pisztácia és a kandírozott gyümölcsök pedig a roppanós textúráért felelnek.
Frutta di martorana
A marcipánból készült falatkák igazi műalkotások, amelyek a természetes ételfestékeknek és a türelmes kezek munkájának köszönhetően tökéletesen reprodukálják a gyümölcsöket és zöldségeket.
Pecorella di Pasqua
A húsvétra jellemző, bárány formájú sütemények tradicionális desszertek, melyek elkészítését a háziasszonyok gyakran művészi szintre emelik.
Mandula parfé
Mandulával elkészített parfé gyakran tartalmaz csokoládés vagy más roppanós elemeket, nem egyszer például habcsókkal gazdagítják.
Étkezés utáni desszertnek kiváló választás lehet.
Buccellato
A karácsonyi ünnepekkor az asztalra kerülő buccellato egy tipikus szicíliai, fánk formájú sütemény, amelyet szárított fügével, dióval, mazsolával, csokoládéval és fahéjjal töltenek meg.
Paste di mandorla
A mandulalisztből készült, alkoholos, porcukorral és meggyel díszített kekszek minden uzsonnát bearanyoznak, de tökéletes társ lehet egy espressónak is bármikor a nap folyamán.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images, Unsplash)
szicília | olasz desszert | szicíliai konyha | olasz konyha
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!