Ezek a tojásfőzés aranyszabályai

Egy rosszul készült kemény tojás romba döntheti a húsvéti ételsort, azonban a tökéletes főtt tojáshoz csupán jó időzítésre van szükség.

A tökéletes főtt tojás esetében a sárgája krémes és lágy, nem veszi körül zöld gyűrű. Mindenkinek megvannak a maga technikái az elkészítésére: vannak, akik forrás után leveszik a lábast a tűzről és a forró vízben hagyják állni a tojásokat 15 percig. Más arra esküszik, hogy főzés helyett egyben be kell tenni a tojásokat a sütőbe 30 percre, míg megint mások kuktába teszik és öt perc alatt le is tudják a tojásfőzést.

A főtt tojás elkészítését azonban nem érdemes ennyire túlbonyolítani. Ahhoz, hogy remek állagú legyen, csupán friss tojásra, vízre és jégre van szükség.

Elkészítése:

Első lépés: Helyezzük a tojásokat egy nagy lábasba, engedjük fel őket hideg vízzel, fedjük le, majd forraljuk fel.

Második lépés: Amikor a víz forr, csökkentsük a hőt közepesre, majd figyeljük az órát. 6-7 perc elteltével szedjük át a tojásokat egy nagy tál jegyes vízbe és hagyjuk, hogy pár perc alatt kihűljenek.

Harmadik lépés: Miután kivettük a tojásokat a jégfürdőből, azonnal hámozzuk meg.

A titok a tökéletes időzítés

Persze dönthetünk úgy, hogy kemény tojás helyett mást választunk. Ehhez is csupán megfelelő időzítésre van szükség.

  • Lágy tojás: 4 perc
  • Enyhén lágy tojás: 5 perc
  • Kemény tojás lágy sárgájával: 6 perc
  • Kemény tojás krémes sárgájával: 7 perc
  • Kemény tojás alig krémes sárgájával: 8 perc
  • Kemény tojás: 9 perc

A tojások hámozása

Ahhoz, hogy a főtt tojás az asztalon szépen mutasson, precíz tisztításra is szükség van. Miután a jeges vízben kihűltek a tojások, finoman törjük fel a héját, forgassuk körbe a pulton, így a héj könnyen leválik majd a tojásról. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a héja nehezen jön le a tojásról, tegyük vissza a vizes tálba és várjuk meg, hogy a víz kissé bekússzon a héj alá.

Ne feledjük, a főtt tojás a hűtőszekrényben akár egy hétig is eltartható!

(Fotók: Getty Images)

aranyszabály | trükk | tojásfőzés | tojás | konyhai trükk

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom