Ez a csodaszép borvidék az ország legfenntarthatóbb úti célja a magyarok szerint

Egy online felmérés keretében 1007 ember kérdeztek meg arról, hogy miért tartanak fenntarthatónak egy-egy térséget Magyarországon, és mely térségekre tekintenek fenntartható úti célként.

A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó Innotime Hungary felmérésében a válaszadók csaknem negyven százaléka szerint fontos a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tétele, negyedüknek ugyanakkor nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon.

 

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.
A válaszadók ötvennégy százaléka csak akkor nyitott arra, hogy fenntartható úti célokat válasszon, ha az adott térség ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a tizenöt százalékuk lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében.

A résztvevők elsősorban a természetjáráshoz (hatvanhét százalék), illetve a falusi térségekhez kötődő (ötvennégy százalék), anyagilag elérhető (harmincnégy százalék) térségekre tekintenek fenntartható úti célként.

 

A vélemények szerint pedig a legfenntarthatóbb úti cél Tokaj-Hegyalja, míg a második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken a Balaton, az ötödiken pedig Eger áll.

A válaszadók negyvenöt százaléka számára ugyanakkor nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úticél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, bár reményt keltő a kutatás alapján, hogy további huszonkilenc százalékuk az ilyen úti célokat preferálja, ha azok árban elérhetők.

Tokaj gyönyörű természeti öröksége, lenyűgöző borai és izgalmas egyéniségei miatt mindenképp megér egy utat, vagy akár többet is.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

Tokaj-Hegyalja | úti cél | tokaj | fenntartható | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom