A tudomány felfedezte a tökéletes presszókávé titkát

Időről időre előáll valaki a tökéletes eszpresszó titkával, most tudósok egy csoportja tette ezt.

A kutatók szerint a titkos összetevő pedig nem más, mint a víz. De nem az, amellyel a kávét főzzük. Azt mondják, ha a kávészemekhez adunk néhány csepp vizet még mielőtt ledarálnánk, egyenletesebb és ízletesebb lesz az eszpresszó.

Kávédarálásnál ugyanis a kávészemek közötti súrlódás elektromosságot hoz létre, emiatt pedig a szemcsék összecsomósodnak, és ez hatással van az ízre is.

Ha viszont adunk egy kis vizet is a képlethez, kevesebb elektromosság keletkezik, így pedig erőteljesebb marad az íz.

A tanulmány valójában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja az elektromosság a kávé ízét. Még vulkánszakértőkkel is összefogtak, akik a kitörésekhez kapcsolódó elektromos aktivitást vizsgálják.

Úgy vélik, a kávédarálás folyamata hasonlít a vulkánkitöréshez.

Mint Joshua Méndez Harper, a Portlandi Állami Egyetem villamos- és számítástechnika adjunktusa elmondta: "A kitörés során a magma apró részecskékre bomlik, amelyek füstként szabadulnak ki a vulkánból. Ha ezek a részecskék összedörzsölődnek és feltöltődnek, villámok keletkeznek. Kissé leegyszerűsítve ez a folyamat hasonlít a kávédaráláshoz, amikor a szemeket finom porrá őröljük.”

A kutatók úgy találták, hogy a kávé fajtája nem annyira, a pörkölés viszont befolyásolja a felszabaduló elektromosság mennyiségét attól függően, hogy mennyi nedvesség marad utána a kávészemekben. A kevésbé intenzív pörkölésű kávé eszerint finomabb. Mielőtt otthon is rekonsturálni próbáljuk a kísérletet, győződjünk meg róla, hogy biztonságos-e, ha vizet cseppentünk a kávédarálóba.

Ennek a tíz országnak az egyedülálló kávékultúrája a legtöbb embert rabul ejti, ezeket a kihagyhatatlan kávévariációkat pedig otthon is bármikor kipróbálhatjuk.

(Forrás: Guardian, képek: Unsplash)

titok | kávé | presszó | tökéletes | főzés

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom