A kávé, amely egy egész rezsimet buktathatott volna meg

Eredetileg a háborúból visszatérő katonák hozták be az Oszmán Birodalomba a török kávét több száz évvel ezelőtt, mára azonban a világörökség részét jelenti. Több ez, mint egy koffeines ital, hiszen a látszólag egyszerűen elkészített kávé a török kultúra szerves része, mely a világ minden pontjáról képes összehozni az embereket.

Mi az a török ​​kávé?

A török kávé elkészítéséhez csupán őrölt kávéra, vízre, esetleg cukorra és kardamomra van szükség, az elkészítése azonban szertartás-szerű és mit sem változott több száz év alatt.

A török kávékultúra gyökerei messzire nyúlnak a múltba, a jelene azonban éppen ugyanolyan fényes.

Bár az ország számos történelmi kávézóját bezárták, vagy átalakították olyan módon, hogy egy nyugati stílusú vendéglátóhelyre hasonlítson, még mindig találhatunk számos olyan üzletet, ahol a cezvében, vagyis a hagyományos kávéfőző edényben készült italt megkóstolhatjuk és a hozzá tartozó rituálét megtapasztalhatjuk.

A török ​​kávé története

A történészek szerint a török kávé Jemenből került az Oszmán Birodalomba, hogy csakhamar az elit első számú italává váljon. Az első kávézót 1500-as évek közepén nyitotta meg két vállalkozó szellemű szíriai,

hamarosan azonban látva népszerű és igen jól jövedelmező vállalkozásukat, mások is hasonló üzletbe kezdtek.

A kávézók azonban heves politikai viták helyszínévé váltak, a szultán pedig két éven belül bezáratta őket. A közösségek teljesen felháborodtak és mivel az uralkodó puccstól tartott, rövidesen ismét megnyithatták a kapuikat.

A török ​​kávé ma is a kultúra szerves része a háztartásokban és a kávézókban egyaránt.

Olyannyira beépült Törökország életébe, hogy az UNESCO felvette a szellemi kulturális örökségének listájára is.

Mikre van szükség a török kávé elkészítéséhez?

Függetlenül attól, hogy a Balkánon, Észak-Afrikában vagy a Kaukázusban fogyasztják, az elkészítési mód nagyjából ugyanaz. Alapja a tökéletes csésze megválasztása és az eredeti főzési mód betartása.

A török kávé gyökerei Afrikába nyúlnak vissza, így egyértelmű, hogy a kelet-afrikai kávészemek a legalkalmasabbak az ital elkészítésére. A tradíció szerint a kávébabokat, amik kizárólag arabica típusúak lehetnek, az első repedésig pörkölik. Azért fontos, hogy arabicát használjunk, mert ezek összetett ízvilágúak, finomabbak, kevésbé savasak.

Az őrlés is döntő fontosságú. A babot rendkívül finomra kell őrölni a török ​​kávé elkészítéséhez, nem csoda, hogy gyakran az őrölt kávét is mozsártörővel finomítják. De ugyanolyan hangsúlyos szerepet kap a kávé előállításában a víz is, mely nem lehet túlságosan kemény, hiszen az rontana az ízvilágon.

Éppen ezért erősen ajánlott desztillált vagy szűrt vizet használni.

A cezve egy kis főzőedény, amelynek hosszú nyele van és mely elengedhetetlen a török kávé elkészítéséhez. Az ibrikként is emlegetett eszközöket ma már ónból vagy acélból is gyártják, de a hagyományos változatok rézből készülnek. Ez utóbbiakat azért tartják jobbnak, mert egyenletesen oszlatják el a hőt kávéfőzés során.

Az elkészült kávékat 60-75 milliliteres csészékbe szokás önteni, melyek általában vékony porcelánból készülnek, és tökéletesen alkalmasak arra, hogy melegen tartsák a kávét addig, amíg a zacc leülepedik az aljára. Ehhez tartozik egy csészealj is, aminek nem csak praktikai funkciója van, hanem ezoterikus szereppel is rendelkezik.

Ha ugyanis felfordítják a kávéscsészét a csészealj fölé, a zaccból jósolni is tudnak.

Hogyan főzzünk török kávét?

A török ​​kávét könnyű elkészíteni. A cezve-be 100 milliliter vizet teszünk, hozzáadunk 10-15 gramm kávét és ízlésünk szerinti mennyiségű cukrot. Helyezzük a cezvét a tűzre, ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel! Amikor elkezd habosodni, levesszük a tűzről és megvárjuk, hogy a kávé visszahúzódjon. Ekkor visszahelyezzük a tűz fölé, majd a forráspont előtt levesszük.

Hagyjuk, hogy leülepedjen a cezvében a zacc, ez nagyjából egy percig tart, majd öntsük csészébe. Mielőtt megízlelnénk, várjunk pár percet, hogy kissé kihűljön, és a maradék zacc is letapadjon a csésze aljára! Egy pohár vízzel és pár falat finomsággal tálaljuk.

(Forrás: travelaway.me, fotók: Getty Images)

kávé | unesco | nagy sztori | világörökség | kávézás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom