Close
Hívogató hétvégi úti cél Budapesttől öt órányira: a „tengerparti kis Bécs“

Hívogató hétvégi úti cél Budapesttől öt órányira: a „tengerparti kis Bécs“

A zöldellő hegyekkel és fehér mészkősziklákkal körülvett, impozáns homlokzatairól híres Trieszt remek úti cél lehet egy hétvégi kiruccanásra.

A neoklasszicista épületekkel szegélyezett utcák és a sokat fényképezett, kávézókkal díszített Canal Grande emlékezteti az odalátogatókat arra, hogy a város Velencéhez hasonlóan dicsőséges kikötővárosi múlttal rendelkezik, melynek helyenként romos emlékei jól megférnek a jelen friss pezsgésével.

A város szívét a csatorna köré épült Borgo Teresiano negyed rácsszerű utcái adják, amely Mária Teréziáról kapta a nevét. Azonban nemcsak osztrák, hanem ókori római emlékek is keresztezik az utunkat, például a római amfiteátrum a város védőszentjéről elnevezett San Giusto domb alatt, mely utóbbihoz az óvároson át meredek emelkedő vezet.

Ott a középkori erőd és katedrális mellett csodálatos kilátásban gyönyörködhetünk,

a háztetők fölé pillantva pedig Európa egyik legnagyobb zsinagógája mellett a szerb ortodox templom aranymozaikjai és a görög templom fehér tornyai emlékeztetnek az ottani szokatlanul nagy történelmi vallásszabadságra.

Szintén a trieszti multikulturalizmust érhetjük tetten a városra néző karsztfennsíkot uraló szlovén közösségben, mely bor-, sonka- és sajttermelőivel különleges gasztronómiai úti cél lehet.

Az ott készült kézműves finomságokkal találkozhatunk a trieszti borozókban is,

de a gazdaságok és szőlőültetvények évente néhány alkalommal megnyitják a kapuikat a látogatók előtt. Az osmizének nevezett intézmények nyitvatartását az osmize.com weboldalon lehet megnézni.

Trieszt egyedi kávékultúrájának felfedezését e legtöbben a Piazza Unitàn található Caffè Degli Specchiben kezdik, melynek tulajdonosa, a Faggiotto család ezen kívül két másik hellyel is büszkélkedhet: a tengerpart mellett található Caffè Tommaseóval, amely rendszeresen ad otthont koncerteknek, és a Canal Grandénél lévő Pasticceria La Bomboniera cukrászdával.

Caffè Degli Specchi

Érdemes benéznünk az Antico Caffè Torinesébe, melynek belső tere egy 20. század eleji óceánjáróra emlékeztet. A hely napközben cukrászda, ahol megkóstolhatjuk a helyi specialitást, az aszalt gyümölcsökkel és magvakkal töltött presnitzt és a briósra emlékeztető pinzát, este pedig elegáns koktélbárrá lényegül át.

A Buffet da Siora Rosában

a helyi főételeket ismerhetjük meg a kolbászos és főtt sertéshúsos fogásoktól a párolt tintahalon és az ott szilvás gnocchinak nevezett szilvás gombócon át a helyi bablevesig, a jotáig.

A Piazza Unitàtól néhány lépésre található Hostaria Malcantonban tökéletesen készítik a sült halat és a tenger gyümölcseit, melyeket szezonális zöldségekkel kombinálnak vagy ínycsiklandó tésztaételekben szolgálnak fel. A Ristorante Ai Fioriban a kísérletező szellemű konyhának köszönhetően többek között barbecue-s polipot, tejszínes borsót és taróchipset, az Osteria da Marino sportbárban pedig több mint hétszázféle bort kóstolhatunk.

A város büszke irodalmi örökségére, utcáit többek között Joyce, Rilke és Stendhal rótta. A szellemi hagyományok többek között a Caffè San Marcóban élnek tovább, mely a helyi értelmiség fontos találkozóhelye maradt.

Ha a tartományban járunk, amit májusig kedvezményesen fedezhetünk fel, érdemes megnéznünk ezt a szépséges kisvárost is.

(Forrás: The Guardian, képek: Getty Images)

olaszország | Trieszt | nagy sztori | látnivalók | utazás

FOLYTASD EZZEL

Melyik a legbiztonságosabb hely a repülőn? Ez a kutatás elárulja

Újabb állomásokkal bővül az európai hálókocsis hálózat

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram