Close
Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Dubrovnik polgármestere, Mato Franković az óváros lakóinak védelmében fellép a zajártalom ellen.

Ennek jegyében nemrég zajszintmérőket kezdtek kihelyezni, és szisztematikusan ellenőrzik az összes vendéglátóhelyet, hogy betartják-e a korábban előírt rendelkezéseket. Szabadtéren este 7 és 23 óra között ugyanis a megengedett legmagasabb zajszint 55 decibel lehet. Aki ezt megsérti, az bírságra számíthat. A kávézóktól az 1327 eurós büntetés mellett elvehetik akár a területfoglalási engedélyt is, magánszemélyként pedig 265 eurót kell fizetni.

De nemcsak a kávézóteraszok vagy egyes turisták lehetnek túl hangosak, hanem bizonyos utazási kellékek is. Mint a gurulós bőröndök. Ezért ezeket nem szabad húzni, hanem fel kell emelni.

Szóval érdemes úgy készülni, hogy ez ne okozzon problémát. Ha már a keréknél tartunk: biciklivel és elektromos robogóval sem lehet bemenni az óvárosba.

Az ott lakók illetve azok, akik ott szállnak meg, ugyanakkor örülhetnek a csendesebb környezetnek, melyhez az is hozzájárul, hogy több étterembe ezután elektromos járművel szállítják ki az ételeket és italokat.

A város még egy animációs videót is készített arról, hogyan ne viselkedjünk, ha oda utazunk. Eszerint ne együnk-igyunk a műemlékeken, ne szemeteljünk, különös tekintettel a cigarettacsikkekre, és ne sétálgassunk fürdőruhában. A kutyákat pórázon kell tartani, és nem piszkíthatnak a történelmi központba.

A város szeretne enyhíteni a tömegturizmus káros hatásait, de azt nem szeretné, ha Dubrovnik elveszítené a vonezerejét. Igaz, van, aki szerint a turistacélpont már így is túlértékelt.

(Forrás: Total Croatia, the dubrovnik times, The Mayor, képek: Getty Images)

új | Dubrovnik | szabályok | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram