Új szabályokkal találkoznak a magyarok a nyáron az egyik kedvenc horvát városukban

Dubrovnik polgármestere, Mato Franković az óváros lakóinak védelmében fellép a zajártalom ellen.

Ennek jegyében nemrég zajszintmérőket kezdtek kihelyezni, és szisztematikusan ellenőrzik az összes vendéglátóhelyet, hogy betartják-e a korábban előírt rendelkezéseket. Szabadtéren este 7 és 23 óra között ugyanis a megengedett legmagasabb zajszint 55 decibel lehet. Aki ezt megsérti, az bírságra számíthat. A kávézóktól az 1327 eurós büntetés mellett elvehetik akár a területfoglalási engedélyt is, magánszemélyként pedig 265 eurót kell fizetni.

De nemcsak a kávézóteraszok vagy egyes turisták lehetnek túl hangosak, hanem bizonyos utazási kellékek is. Mint a gurulós bőröndök. Ezért ezeket nem szabad húzni, hanem fel kell emelni.

Szóval érdemes úgy készülni, hogy ez ne okozzon problémát. Ha már a keréknél tartunk: biciklivel és elektromos robogóval sem lehet bemenni az óvárosba.

Az ott lakók illetve azok, akik ott szállnak meg, ugyanakkor örülhetnek a csendesebb környezetnek, melyhez az is hozzájárul, hogy több étterembe ezután elektromos járművel szállítják ki az ételeket és italokat.

A város még egy animációs videót is készített arról, hogyan ne viselkedjünk, ha oda utazunk. Eszerint ne együnk-igyunk a műemlékeken, ne szemeteljünk, különös tekintettel a cigarettacsikkekre, és ne sétálgassunk fürdőruhában. A kutyákat pórázon kell tartani, és nem piszkíthatnak a történelmi központba.

A város szeretne enyhíteni a tömegturizmus káros hatásait, de azt nem szeretné, ha Dubrovnik elveszítené a vonezerejét. Igaz, van, aki szerint a turistacélpont már így is túlértékelt.

(Forrás: Total Croatia, the dubrovnik times, The Mayor, képek: Getty Images)

új | Horvátország | szabályok | Dubrovnik

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom