Close
Új zombivírust találtak a kutatók

Új zombivírust találtak a kutatók

A francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ kutatói a szibériai permafrosztból vettek hét, őskori mintát.

A mintákból pedig tizenhárom új vírus került elő, amely több tízezer éven keresztül állt jégbe fagyva. 2014-ben ugyanezek a kutatók már egy harmincezer éves vírust tártak fel, most azonban megdöntötték a saját rekordjukat egy 48 500 éves vírus újjáélesztésével, amely a Pandoravirus yedoma nevet kapta a méretére és a talaj típusára utalva.

A tudósok azért olvasztják ki ezeket az őskori vírusokat, hogy felmérjék, mekkora hatást gyakorolhatnak a közegészségügyre, ha a permafroszt egyes részei tényleg elolvadnak. Amőbasejtek segítségével derítették ki, hogy mely vírusok aktívak és fertőzőképesek még, kutatásukat ugyanakkor a halálos kórokozók kimutatására korlátozták.

A konklúzió szerint mindenesetre elhanyagolható a kockázata annak, hogy ezek a vírusok veszélyesek legyenek az emberre, de ez nem jelenti azt, hogy minden őskori kórokozó ártalmatlan lenne.

Az elhullott mamutok, gyapjas orrszarvúk vagy őskori lovak jég által megőrzött maradványaiban talált vírusok kockázatosabbak lehetnek, mert nem tudjuk róluk, hogy fertőzőképesek-e, ha megváltozott külső körülményeknek, hőnek, oxigénnek és UV-sugárzásnak vannak kitéve. A kutatók szerint ilyemi egyre inkább megtörténhet, ahogyan egyre inkább olvad a permafrost, a sarkvidéket pedig kereskedelmi és ipari céllal egyre inkább birtokba veszi az ember.

Már az északi sarkvidék legelhagyatottabb helyeit is láthatjuk fotókon, miközben új felfedezésekből sincs hiány arrafelé.

(Forrás: Global News, képek: Getty Images)

őskori | permafroszt | szibéria | vírus

FOLYTASD EZZEL

Rekordot döntött tavaly a Budapest Airport forgalma: nézd meg, mennyien utaztak a fővárosból!

A világ egyik leghíresebb szellemvárosa olyan, mintha a Disney tervezte volna

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram