Close
A szakma “Oscar-díját” húzta be az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke

A szakma “Oscar-díját” húzta be az Első Magyar Gin Manufaktúra terméke

Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nemcsak a hazai ginreneszánsz, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.

A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest.

Több mint nyolcszáz gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a kétszázhuszonnégy indulóból a magyar Opera Gin a negyedik legmagasabb pontszámot szerezte: százból kilencvenhatot.

Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.

Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a kilencvenhat pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.

A laikusok számára többnyire úgy szokás interpretálni egy díj jelentőségét, hogy az az adott szakma Oscar-díjának számít. Az IWSC esetében azonban ennél is többről van szó: míg az Oscar-díj elsősorban az USA filmiparára, valamint egyetlen díj erejéig hatvan ország filmjeire terjed ki, addig az IWSC-re több mint kilencven országból érkeznek a nevezések.

Miközben a világ filmiparának éves forgalma nem éri el a százmilliárd dollárt, az IWSC-n versenyző italok piaca évi ezermilliárd dollárra rúg, és még a borokat leszámítva is simán eléri a négyszáz milliárd dollárt. Ennek a piacnak a legfontosabb nemzetközi versenye az IWSC, ahol mintegy kétszázötven szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat, a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.

A kóstolás során százas skálán pontozzák a mintákat, a kilencven fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben, mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy a szakmában csak az Orrnak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.

A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges százból a London Dry Gin kategória negyedik legmagasabb pontszámát jelentő kilencvenhat pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi
jellemzést adták:

“Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára.”

A júliusban kihirdetett Global Spirits Masters aranya és a tavalyi Red Dot elismerés után tehát a legfontosabb nemzetközi szakmai versenyen szerzett éremmel is büszkélkedhet az Első Magyar Gin Manufaktúra. “Noha a vendéglátóipart és a turizmust érő kihívások némileg felülírták az idei várakozásainkat, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen elismerésekkel kárpótol minket a sors. Amikor néhány éve elkezdtük a kísérletezést, hogy saját gint készítsünk, meg sem fordult a fejemben, hogy kiterjedt nemzetközi gingyűjteményem legértékesebb példányait utasítja majd maga mögé az IWSC versenyén” – mondta az újabb díj kapcsán Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra alapító-társtulajdonosa.

Ez is érdekelhet:

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom