Magyar ginként egy újabb, ezúttal a legkomolyabb nemzetközi szakmai elismerést szerezte meg az alig másfél éve debütáló Opera Gin Budapest. Az újpesti főzde így nemcsak a hazai ginreneszánsz, hanem egy csapásra a világ élvonalában landolt.
A Londonban 1969 óta minden évben megrendezett Nemzetközi Bor és Párlat Verseny (IWSC – International Wine & Spirit Competition) mára a legelismertebb globális szakmai versennyé nőte ki magát. A szervezők augusztus 7-én hozták nyilvánosságra a párlat (Spirit) kategóriák eredményeit. Eszerint, a London Dry Gin kategóriában 2020-ban, kiemelkedően magas pontszámmal aranyérmes lett az Opera Gin Budapest.
Több mint nyolcszáz gint neveztek az idei versenyre, két kategóriában. A szigorúbb szakmai elvárásokat előíró London Dry Gin kategóriában a kétszázhuszonnégy indulóból a magyar Opera Gin a negyedik legmagasabb pontszámot szerezte: százból kilencvenhatot.
Ezzel több száz éves hagyományokkal rendelkező világmárkákat és újhullámos főzdéket is maga mögé utasított az Opera Gin.
Magyar bor, pálinka és pezsgő szerzett már ugyan egy-két érmet saját kategóriájában az évtizedek során, de kézműves magyar gin most először érdemelt ki ilyen magas fokozatot, ráadásul a kilencvenhat pont a magyar induló által valaha elért legmagasabb pontszám.
A laikusok számára többnyire úgy szokás interpretálni egy díj jelentőségét, hogy az az adott szakma Oscar-díjának számít. Az IWSC esetében azonban ennél is többről van szó: míg az Oscar-díj elsősorban az USA filmiparára, valamint egyetlen díj erejéig hatvan ország filmjeire terjed ki, addig az IWSC-re több mint kilencven országból érkeznek a nevezések.
Miközben a világ filmiparának éves forgalma nem éri el a százmilliárd dollárt, az IWSC-n versenyző italok piaca évi ezermilliárd dollárra rúg, és még a borokat leszámítva is simán eléri a négyszáz milliárd dollárt. Ennek a piacnak a legfontosabb nemzetközi versenye az IWSC, ahol mintegy kétszázötven szakember bevonásával majdnem fél éven át kóstolják a benevezett italokat, hogy a hagyományosan novemberben rendezett díjátadón kiosszák az arany, ezüst, bronz, illetve köztes fokozatokat, a trófeákat, valamint az egyéb különdíjakat.
A kóstolás során százas skálán pontozzák a mintákat, a kilencven fölötti pontszámot elérőket a szabály szerint mindig újra vissza-ellenőrzik, hogy meggyőződjenek az ítészek a döntés helyességéről. Olyan szakmai kiválóságok kapnak helyet a zsűriben, mint Dawn Davies Master of Wine, aki a Selfridges, illetve a Speciality Drinks prémium bolthálózat beszerzőjeként vált ismertté, vagy a szakmában csak az Orrnak becézett Richard Paterson, a Whyte & Mackay Group (Dalmore, Jura) master blendere, de helyet kap számos nagy gyártó- és forgalmazócég, valamint a szaksajtó elismert képviselői is.
A vaktesztelés során az Opera Gin a maga kategóriájában a lehetséges százból a London Dry Gin kategória negyedik legmagasabb pontszámát jelentő kilencvenhat pontot érte el. Az Opera Ginről a bírák alábbi
jellemzést adták:
"Behízelgő citrusok és viaszos, aromatikus boróka harmonikusan egyesített, lekerekített és koncentrált komponensei ennek a kifejező és egyensúlyban lévő párlatnak. Egy kiemelkedően szép párlat, amely valódi élményt nyújt az érzékszervek számára."
A júliusban kihirdetett Global Spirits Masters aranya és a tavalyi Red Dot elismerés után tehát a legfontosabb nemzetközi szakmai versenyen szerzett éremmel is büszkélkedhet az Első Magyar Gin Manufaktúra. "Noha a vendéglátóipart és a turizmust érő kihívások némileg felülírták az idei várakozásainkat, álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen elismerésekkel kárpótol minket a sors. Amikor néhány éve elkezdtük a kísérletezést, hogy saját gint készítsünk, meg sem fordult a fejemben, hogy kiterjedt nemzetközi gingyűjteményem legértékesebb példányait utasítja majd maga mögé az IWSC versenyén" – mondta az újabb díj kapcsán Dámosy Bálint, az Első Magyar Gin Manufaktúra alapító-társtulajdonosa.
Ez is érdekelhet:
első | szakmai | elismerés | manufaktúra | magyar | gin
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!