Egy légiutas-kísérő szerint így kell megkérni valakit a repülőn az illedelmes helycserére

Szóval, lefoglaltad a repülőjegyed az útitársaddal együtt. De hoppá: vagy teljesen elfelejtetted, hogy egymás mellé foglalj, vagy olyan későn intézted, hogy a szomszédos ülőhelyek már nem voltak elérhetőek.  Whytney Rawls légiutas-kísérő és utazási szakértő szerint vannak bizonyos módszerek, amelyekkel megoldható, hogy mégis egymás mellé kerüljetek.

– Megvan a módja és az ideje annak, hogy megkérdezzünk valakit a fedélzeten utazók közül, hogy cserélne-e helyet, ellenben léteznek olyan körülmények, amikor ezt soha nem szabad megtenni – mondja.

Segítség a kapuknál

Rawls azt javasolja, hogy a helycserés kezdeményezést kezdjük a beszállókapunál. Ha a járat nincs teljesen tele, a kapunál dolgozó személyzet az utolsó pillanatban még módosíthatja az ülésrendet, hogy egymás mellé ülhessetek.

Megvárni a beszállás végét

A légikísérő szerint "a nem hivatalos, de helyes szabályokra támaszkodva mindig az eredeti helyedre ülj először, várd meg, amíg a beszállás befejeződik, és maradj az ülésosztályodon/zónádon belül."

Ezután – és csak ezután – kérdezd meg kedvesen egy utastársadat, hogy cserélhetsz-e vele. Ha valaki rossz helyre ül, az mind a többi utasnak, mind a személyzetnek gondot okozhat, ezért türelmesnek kell lenni.

Figyelj oda, hogy kit kérsz meg

Ha a beszállás befejeződött, itt az ideje, hogy lépj. Rawls szerint azonban nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, mielőtt megkérsz valakit, hogy cseréljen helyet. – Soha ne kérdezd meg, hogy az utas, akivel cserélni szeretnél, gyermek-e, idős-e vagy bárki, akinek speciális igényei vannak, és segítségre van szüksége. Nyilvánvaló okokból – mondja Rawls.

Vedd figyelembe, hogy hol ül az a személy, akivel cserélnél

Egy osztállyal feljebb szeretnél jutni? Nem jó ötlet.

– Ne kérj meg senkit, hogy cseréljen el egy kijárati sorba vagy egy nagyobb lábtérrel rendelkező helyet. Az utasok általában felárat fizetnek ezekért, így ez nem helyénvaló.

Legyél tekintettel a személyzet idejére

Üléscsere esetén udvariasan kérheted a légiutas-kísérő segítségét, néhány kikötéssel. – A legjobb eredmény érdekében mindig várj, amíg láthatóan nem annyira elfoglaltak – osztja meg Rawls.

A fedélzeti személyzetnél általában kéznél van egy ülésrend, és amikor csak lehet, szívesen alkalmazkodik az ügyfelek igényeihez.

A gépen általában száz-kétszáz utas tartózkodik, ezért a repülés előtti összes feladat mellett az üléscsere nem biztos, hogy prioritást élvez.

Fogadd el a nemleges választ

Az illető nemet mondott? Kár érte, de a felháborodás nem segít a helyzeten. Elvégre ő is fizetett a helyéért. Ha valaki nem hajlandó cserélni, függetlenül az indoklásától, inkább ne vitatkozzunk vele. Az az ő helye.

Nem vitás, a légiutas-kísérőknek nehéz dolguk van. Mindenben segítenek a fedélzeten az italok és ételek felszolgálásától kezdve az ideges utasok megnyugtatásáig, plusz vészhelyzetben megmenthetik az életünket. Más szóval, tudnak egy-két kulisszatitkot – és ez magában foglalja azt is, hogy mi az, amit soha, de soha ne együnk vagy igyunk repülés közben. 

(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Unsplash)

kérés | fedélzet | üléscsere | utazás | légiutas-kísérő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom