A mongolok és a tatárok után az oroszokat nem biztos, hogy túlélik ezek a látnivalók

Az orosz invázió hatalmas pusztítást végez Ukrajnában, az UNESCO pedig az ország kulturális örökségének védelmére szólított fel. Összegyűjtöttük azokat az ukrán világörökségi helyszíneket, amelyeket szeretnénk még látni.

Szent Szófia-székesegyház, a hozzá tartozó kolostorépületek és a Pecserszka Lavra barlangkolostor

A Szent Szófia-katedrálist a 11. században építették azzal a céllal, hogy a Hagia Szophia templom riválisává válhasson. A székesegyházat később átépítették, ennek ellenére meg tudták őrizni bizánci jellegét.

Szintén ebben az időszakban kezdődött meg a Dnyeper partján található Pecserszk Lavra kolostor megépítése, amelynek különlegessége, hogy egy kiterjedt barlangrendszer felett található. A történelem viharai több alkalommal is megtépázták, ám a mongolok és a tatárok dúlását követően is újjá tudott születni. A komplexum fontos eleme az óratorony és a refektórium is.

A Szent Szófia-székesegyház a Pecserszk Lavra kolostoregyüttessel és a barlangkolostorral együtt hozzájárult ahhoz, hogy

a terület az ortodox hit és gondolkodás központjává váljon.

Herszon ókori városának romjai

Az időszámításunk előtti 5. században alapított várost a görög telepesek hozták létre, hogy a gyarmatosítás egyik központjává tegyék a térségben. Azok az épületmaradványok, amelyek most is láthatók, az alapítás és a 13. század között épültek. Maga az ókori város fontos kereskedelmi központnak számított, hiszen

a római, a bizánci, és a Fekete-tenger északi részén élő népek találkozási pontja volt.

Struve Arc háromszögelési lánc

A Struve Arc több mint 2820 kilométeren és tíz országon átívelő háromszögelési lánc, melynek legdélibb pontja a Fekete-tenger melletti Staro-Nekrasovka városában, míg legészakibb pontja a norvégiai Hammerfestben található.

Az 1816-55 között kiépült rendszer segített meghatározni a Föld pontos alakját és méretét.

Úgy tudni, az akkor telepített mérési pontokból napjainkra csupán harmincnégy maradt meg.

Ősbükkösök

A Nyugat-Ukrajnában található ősbükkösök szintén a világörökség részét képezik. A határokon átnyúló, Európa legnagyobbjaként számon tartott ősbükkös összesen kilencvennégy védett területből áll.

Különlegessége, hogy ott találhatók a világ legmagasabb és legöregebb bükkfái, de a folyamatos, természetes megújulásnak köszönhetően a bükkerdők fejlődésének teljes folyamata nyomon követhető.

Egyedülálló módon túlélték a jégkorszakot, hogy azóta is otthont biztosítsanak a változatos élőviláguknak, védett fajaiknak.

A bukovinai és dalmáciai ortodox metropoliták székhelye

Csernyivci városának szélén található a historikus stílusú komplexum, amely 1864 és 1882 között épült a cseh építész, Josef Hlavka tervei szerint. Az épületegyüttesben papnevelde, templom, kolostor és park is található, leglátványosabb eleme a görög kereszt alaprajzú kupolás temploma.

A keleti ortodox metropoliták egykori rezidenciájában látványosan keverednek a bizánci, gótikus és barokk hatások.

Fatemplomok Lengyelország és Ukrajna határán

A 16. és a 19. század között épült tizenhat fatemplom az ortodox építészet kiemelkedő alkotásai. Mindegyiket hármas felosztás jellemzi, kupolái piramis alakúak és tartozik hozzájuk egy harangtorony is. A kőre épített, zsindelytetős templomokat fallal vették körül, hogy aztán évszázadokon keresztül a hitélet fontos színhelyei lehessenek.

Ma tizenhat templomból tizenháromban továbbra is szentmiséket tartanak, további három pedig múzeumként funkcionál.

Lviv történelmi központja

A 13. században alapított város évszázadokon át a közigazgatás, a vallás és a kereskedelem fontos központja volt. Lviv számos barokk épülettel is büszkélkedhet, építészete jól mutatja, hogy a kelet-európai hatások hogyan tudtak keveredni az olasz és német jellegzetességekkel.

Lviv központja megőrizte középkori városszerkezetét. Legfontosabb látnivalója a Piactér, amelynek közepén egy torony magasodik és melyet reneszánsz, barokk, valamint klasszicista épületek vesznek körbe.

Ahogyan azt a Roadster is megírta ebben a cikkében, a háború második hetén már Lviv-ben is felkészültek a háborúra. A lvivi Piactér négy sarkán található szobrokat a műemlékvédők műanyagba csomagolták, valamint habszivaccsal tekerték körbe, hogy esélyük legyen túlélni az esetleges harcokat.

(Fotók: Getty Images)

Lviv | unesco | kijev | unesco világörökség | oroszország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom