Maradandó hatása lehet a járványnak az európai utazási csomagokra

Az Európai Unió tavaly módosítási javaslatokat fogadott el, amelyek a szervezett utazási csomagokra (Package Travel Directive/PTD) vonatkozó irányelveket érintik. A felülvizsgálat többek között arra is kitér, hogy mi nevezhető egyáltalán csomagajánlatnak.

A PTD felülvizsgálatának azért érezték szükségét, mert a járvány során számos visszaélés történt az utazók rovására, például késve fizették vissza a már lefoglalt szolgáltatások árát.

Az európai utazási és turisztikai szolgáltatók szerint is szükséges a felülvizsgálat, néhány dologgal azonban nem értenek egyet, mert, mint mondják, azok „destabilizálhatják az európai turisztikai ökoszisztéma kényes egyensúlyát”, és végül megkárosíthatják az utazókat ahelyett, hogy előnyükre válnának. Ezért közös közleményben kérik az Uniót, hogy vizsgálja felül a javasolt változtatásokat.

Mint írják,

létfontosságú, hogy az új szabályozás ne csak a fogyasztóvédelmet erősítse, hanem a turisztikai szektor növekedését és fenntarthatóságát is támogassa, ami kulcsfontosságú szerepet játszik Európa gazdasági fellendülésében”.

A turisztikai szervezetek két jellemzőt emelnek ki: az egyik az, hogy az "utazási csomag" átdolgozott definíciója zavart okozhat az utazási irodák, a szolgáltatók és a fogyasztók körében az árusított termékek és szolgáltatások jellegét illetően. Az új meghatározás szerint az is csomagnak számít, ha valaki a szolgáltatásokat külön-külön, de egy bizonyos időkereten belül vásárolja meg. Úgy vélik, ez magasabb költségeket jelent a vásárlóknak, miközben kisebb rugalmassággal és szélesebb körű online nyomon követéssel jár.

A javaslat emellett az utazási csomagokért kérhető előleget a teljes ár legfeljebb huszonöt százalékára korlátozza, a szervezetek szerint pedig ez a rendelkezés nem veszi figyelembe az ágazat dinamikáját, ahol az előlegfizetés számos vállalkozás életképességéhez elengedhetetlen.

(Forrás: GTP, képek: Getty Images)

unió | csomagok | csomag | utazás | szabályok

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom