Close
Valami örökre megváltozott, sosem lesznek már a régiek az üzleti utak

Valami örökre megváltozott, sosem lesznek már a régiek az üzleti utak

A szűkösebb vállalati költségvetések és a virtuális munkavégzés végérvényesen megváltoztatták az üzleti utazásokat.

Legalábbis ez derül ki a Morning Consult kutatócég Business, but Not as Usual című összefoglalójából, amely szerint a demográfiai adatok is változnak, és az üzleti utazók ma már elsősorban a fiatalabb, kevesebbet kereső korosztályból kerülnek ki, akik nagyobb valószínűséggel repülnek turistaosztályon.

Míg a szabadidős utazások világszerte továbbra is érdemben növekednek, a mintegy 4400 amerikai megkérdezésével készült felmérés szerint az üzleti utazások az Egyesült Államokban 2022-ben mindössze egy százalékkal nőttek.

A járvány előtti időszakhoz képest kevesebb ember utazik üzleti céllal, és akik utaznak, azok is ritkábban.

A válaszadók közel egyharmada mondta, hogy cége megváltoztatta az üzleti utazásokhoz való hozzáállást: többnyire csökkentették az üzleti utazások gyakoriságát (60 százalék) vagy kevesebb alkalmazottat küldtek utazásra (56 százalék). 54 százalék arról számolt be, hogy a cégek szigorúbban ellenőrzik az utazási költségeket.

Az utazások közül elsősorban céges elvonulásokból, kereskedelmi kiállítások látogatásából és jutalomutazásokból van kevesebb.

A Deloitte jelentése szerint, bár az üzleti utazások száma nem nagyon nő, az ezekre fordított költségek az Egyesült Államokban és Európában tavaly majdnem megduplázódtak, 2024 végére – 2025 elejére pedig elérik a járvány előtti szintet. Bár ez fellendülésnek tűnhet, a tanulmány szerint a vállalkozásoknak az infláció és a magasabb utazási költségek miatt kell többet költeniük.

Ha az üzleti utak ideje le is járt, az üzleti ebédeké talán még nem. Itt öt nagyszerű budapesti helyet mutattunk be, ahová bármikor beülnénk egy céges találkozóra, itt pedig arra az esetre adunk tippeket, ha olyasvalakivel kell utaznod, akit kevésbé ismersz.

(Forrás: CNBC, képek: Getty Images, Unsplash)

üzleti út | trend | változás

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram