Ez az egyetlen tipikus vasárnapi étel elképesztően sokat tesz az egészségedért

A csontleves gazdag ízű, tápanyagdús folyadék, amelyet csontok, húsdarabok és zöldségek hosszú, lassú főzésével készítünk, hogy aztán önmagában, alapléként, vagy kocsonyaként fogyasszuk.

Csontlevest az ősidők óta készít az emberiség, marhából, sertésből, bárányból, csirkéből, sőt, még halból is. A leves főzése során felszabadul a csontokból a velő, így

intenzív ízvilágú és tápanyagokban dús lesz az ételünk.

Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, nem csoda, ha egy kisebb megfázáskor is azonnal húsleves után nyúlunk.

Összegyűjtöttünk hét okot, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz

A csontok gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort. A velő különösen értékes, hiszen A- és K2-vitamint, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint különféle ásványi anyagokat, köztük cinket, vasat, bórt, magánt és szelént tartalmaz.

Ezek mindegyike hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez.

Javítja az ízületek egészségét

A csontleves gazdag zselésítő anyagban is. A csontokban és a kötőszövetben lévő kollagén főzés közben lebomlik, amelyet aztán a szervezet az izmok, a porcok, a bőr és a haj erősítésére használ fel. Az állati csontokhoz kapcsolódó kötőszövetek glükozamint és kondroitint is tartalmaznak, amelyek

segíthetnek az ízületi fájdalmak enyhítésében és a porckopás megelőzésében.

Fokozza a kollagéntermelést

A csontok kollagént is tartalmaznak, melyről tanulmányok igazolták, hogy elősegíti a bőr teltségének és simaságának megőrzését. Nagyjából húszéves kortól kezdve azonban a szervezet természetes kollagéntermelő képessége folyamatosan lassulni kezd, a bőr elveszti rugalmasságát, ami ráncok kialakulásához vezet. Az étel

segíthet a szervezet kollagénkészletének feltöltésében.

Támogatja a fogyást

A csontleves fogyasztása után teltségérzetet tapasztalhatunk, holott maga az étel nem tartalmaz túlságosan sok kalóriát. A leves rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az elhízás kockázatát, ráadásul kiváló fehérjeforrás is, amely

szabályozza az étvágyat, továbbá segíti az izomzat megőrzését és fejlődését.

Jótékony hatással van az emésztőrendszerre

A húsleves könnyen emészthető, a benne lévő tápanyagokat a szervezet gyorsan fel tudja szívni. Zselatin-tartalma a táplálék emésztőrendszeren való áthaladását segíti, de védi a belek nyálkahártyáját is.

Javítja a memóriát és elősegíti a pihentető alvást

A csontleves egy glicin nevű aminosavat is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy javítja az alvás minőségét, csökkenti a fáradtságérzetet, serkenti a memóriát és általában az agyi funkciókat.

Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik

A glicinről köztudott az is, hogy erős gyulladáscsökkentő hatással bír, míg egy másik aminosav, az arginin különösen hasznos a krónikus gyulladások leküzdésekor. Egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az arginin csökkentheti a gyulladást a légutakban, valamint enyhítheti az asztma tüneteit is.

A csontleves alapléként is remekül felhasználható például paella elkészítésekor vagy serpenyős csirkéhez.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)

vasárnap | leves | tápanyag | csontleves | hasznos

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom