A csontleves gazdag ízű, tápanyagdús folyadék, amelyet csontok, húsdarabok és zöldségek hosszú, lassú főzésével készítünk, hogy aztán önmagában, alapléként, vagy kocsonyaként fogyasszuk.
Csontlevest az ősidők óta készít az emberiség, marhából, sertésből, bárányból, csirkéből, sőt, még halból is. A leves főzése során felszabadul a csontokból a velő, így
intenzív ízvilágú és tápanyagokban dús lesz az ételünk.
Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, nem csoda, ha egy kisebb megfázáskor is azonnal húsleves után nyúlunk.
Összegyűjtöttünk hét okot, miért érdemes rendszeresen fogyasztani.
Esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz
A csontok gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, beleértve a kalciumot, magnéziumot, káliumot és foszfort. A velő különösen értékes, hiszen A- és K2-vitamint, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint különféle ásványi anyagokat, köztük cinket, vasat, bórt, magánt és szelént tartalmaz.
Ezek mindegyike hozzájárul az egészséges csontozat megőrzéséhez.
Javítja az ízületek egészségét
A csontleves gazdag zselésítő anyagban is. A csontokban és a kötőszövetben lévő kollagén főzés közben lebomlik, amelyet aztán a szervezet az izmok, a porcok, a bőr és a haj erősítésére használ fel. Az állati csontokhoz kapcsolódó kötőszövetek glükozamint és kondroitint is tartalmaznak, amelyek
segíthetnek az ízületi fájdalmak enyhítésében és a porckopás megelőzésében.
Fokozza a kollagéntermelést
A csontok kollagént is tartalmaznak, melyről tanulmányok igazolták, hogy elősegíti a bőr teltségének és simaságának megőrzését. Nagyjából húszéves kortól kezdve azonban a szervezet természetes kollagéntermelő képessége folyamatosan lassulni kezd, a bőr elveszti rugalmasságát, ami ráncok kialakulásához vezet. Az étel
segíthet a szervezet kollagénkészletének feltöltésében.
Támogatja a fogyást
A csontleves fogyasztása után teltségérzetet tapasztalhatunk, holott maga az étel nem tartalmaz túlságosan sok kalóriát. A leves rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az elhízás kockázatát, ráadásul kiváló fehérjeforrás is, amely
szabályozza az étvágyat, továbbá segíti az izomzat megőrzését és fejlődését.
Jótékony hatással van az emésztőrendszerre
A húsleves könnyen emészthető, a benne lévő tápanyagokat a szervezet gyorsan fel tudja szívni. Zselatin-tartalma a táplálék emésztőrendszeren való áthaladását segíti, de védi a belek nyálkahártyáját is.
Javítja a memóriát és elősegíti a pihentető alvást
A csontleves egy glicin nevű aminosavat is tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy javítja az alvás minőségét, csökkenti a fáradtságérzetet, serkenti a memóriát és általában az agyi funkciókat.
Gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
A glicinről köztudott az is, hogy erős gyulladáscsökkentő hatással bír, míg egy másik aminosav, az arginin különösen hasznos a krónikus gyulladások leküzdésekor. Egyes kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy az arginin csökkentheti a gyulladást a légutakban, valamint enyhítheti az asztma tüneteit is.
A csontleves alapléként is remekül felhasználható például paella elkészítésekor vagy serpenyős csirkéhez.
(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty Images)
hasznos | leves | vasárnap | csontleves | tápanyag
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!