Svéd „repülő” hajókkal menthetik meg Velencét a veszélyes hullámoktól

A motorcsónakok által felkavart hullámok már jó ideje fenyegetik a lagúnák városát. Erodálják a régi épületek alapjait, aminek következtében azok akár össze is omolhatnak. Az Olaszországban csak moto ondoso néven emlegetett eróziót a motorcsónakok, vízibuszok és kompok jóvoltából az épületek falához csapódó hullámok okozzák. A problémára a Salone di Nautica hajókiállításon bemutatott új elektromos hajó lehet a megoldás.

A svéd Candela cég elektromos vízijárműve, a Candela C-7 számítógép által vezérelt hidrodinamikai szárnyprofilok segítségével halad a vízen. A hajótest vízvonal alatti részén kialakított szerkezetek a levegőbe emelik a hajót, ezáltal pedig úgy tűnik, mintha az a víz fölött repülne. A Candela szerint ez a technológia jelentősen lecsökkenti a moto ondoso okozta károkat. 

A tizenöt csomós sebességgel csapató, akkumulátorral működő hajó rendkívül stabil fekvésű, nem ütközik a hullámoknak, és kényelmesen lehet vele cirkálni.

Csendben suhan a vízen, minimális energiát használ el, és a hagyományos evezős csónakokhoz hasonlóan csak alig öt centiméter magas hullámokat kelt.

A vállalat a fentebb említett technológiát bevetve a vízitaxi mellett kompon is dolgozik. A Candelánál azt remélik, hogy Velencében rendszeres közlekedési eszközzé válnak majd az elektromos hajóik, amelyekkel hozzájárulhatnak a környezetszennyezés és az erózió csökkentéséhez.

A cég képvieseletében Maria Rohman elmondta, hogy mindannyian szeretik az ősi várost és ha segíthetnek a megmentésében, akkor azt meg kell tenniük.

Ha már bajban lévő Velence, a Szent Márk-bazilika örökségvédelmi felügyeletét ellátó Carlo Alberto Tesserin bejelentette, hogy a látogatóknak – beleértve a helyi lakosokat is – ezentúl fizetniük kell a belépésért. A vallási célú látogatások – például az egyéni imádkozás, az ünnepségek és a misék – továbbra is ingyenesek maradnak.

(Forrás: Reuters, fotók: Getty Images)

candela | probléma | velence | jármű | elektromos

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom