A barangolás joga előtt tiszteleg ez a gyár, mely a norvég erdő közepére épült

Ha eddig azt hittük, az ipari termelés és a környezetvédelem nehezen egyeztethető össze, lehet, hogy érdemes átértékelnünk a véleményünket.

A barangolás szabadsága vagy "mindenki joga" arra az állampolgári jogra vonatkozik Skóciában, Finnországban, Izlandon, Norvégiában, Svédországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Ausztriában, a Cseh Köztársaságban és Svájcban, mely mindenkinek lehetővé teszi, hogy a természetben kapcsolódhasson ki, és így hozzáférjen állami vagy magántulajdonban lévő területekhez, erdőkhöz, tavakhoz és folyókhoz.

Ez a jog Észak-Európa egyes részein olyan ősi és magától értetődő, hogy van, ahol csak a modern időkben iktatták törvénybe, Norvégiában például 1957-ben.

Nyitottság és átláthatóság

Ennek szellemében készült a Vestre bútorcég új gyára a norvégiai Magnor település háromszázezer négyzetméteres parkerdejében, a svéd határ közelében. A Bjarke Ingels Group (BIG) tervezte épületnél fontos szempont volt a nyitottság és az átláthatóság, ezért

nincs kerítése, a hatalmas ablakokon át be lehet pillantani a gyár belsejébe és a munkafolyamatokba,

a külső rámpák pedig a zöldtetőre visznek.

Mint egy folyamatábra

A Plus névre keresztelt, hétezer négyzetméteres gyár négy szekciója négy, különböző gyártóterületet kapott: a színgyárat, a fagyárat, az összeszerelőt és egy raktárt, amelyek egy kör alakú udvar körül összpontosulnak. A homlokzat az építkezés során kivágott fenyőfákból készült.

Mint Bjarke Ingels elmondta, a belső tér egy folyamatábrához hasonlít, ahol a különböző lépéseket, ez esetben a gépsorokat és a hozzájuk tartozó teret, különböző színekkel jelölik. Így az ember egyszerre tekintheti át és tapasztalhatja meg a folyamatokat.

A legjobb fenntarthatósági értékelés

A fenntarthatóság kiemelt szempont volt a tervezésnél, így ez lett a világ első gyára, amely elérte a legjobb, azaz a kiváló BREEAM-minősítést, mely például annak köszönhető, hogy 55%-kal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, mint egy hagyományos gyár, a kilencszáz tetőtéri napelem évente körülbelül 250 ezer kilowattóra energiaellátást biztosít, és a gyártás során felhasznált víz 90-95%-ának újrahasznosítják.

A Vestre abban reménykedik, hogy gyára inspirációvá válik világszerte, megmutatva, hogy az ipari projektek a környezetvédelem területén is hozhatnak újításokat. A mindössze tizennyolc hónap alatt elkészült épület június 3-án nyitott meg.

Korábban mutattunk a nagyvilágból öt egészen lenyűgöző példát a zöld építészetre, és írtunk a McDonald's idei zöld fordulatáról is.

(Forrás: Designboom, Designboom, Wikipédia, képek: Facebook/Vestre)

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom