Close
Összeomolhat a világ egyik csodája, mert a helyiek inkább elmennek máshová dolgozni

Összeomolhat a világ egyik csodája, mert a helyiek inkább elmennek máshová dolgozni

A Banaue rizsteraszokat gyakran nevezik a “világ nyolcadik csodájának” is. A fülöp-szigeteki Ifugaóban, a Cordillera-hegység oldalában 1500 méter magasan fekvő mezők által alkotott “hálózat” olyan régi, mint néhány egyiptomi piramis.

Most azonban az ősi zöld lépcsőfokok komoly veszélyben vannak  az éghajlatváltozás, valamint az idegenforgalmi ágazat által csábítóan ható magasabb bérek miatt.

A Manilától mindössze 250 kilométerre, északra fekvő rizsföldek hálózatát “mennybe vezető lépcsőként” emlegetik a helyiek. Az egész völgyet zöld lépcsők borítják, amiket az Igorot nép ősei legalább két évezreddel ezelőtt vájtak a hegyekbe – méghozzá kézzel.

Julia Amehna gazdálkodó az elmúlt ötven évben dolgozott a szüleitől örökölt rizsföldeken. “Ezt a kőfalat az őseim építették kétezer évvel ezelőtt. Még mindig áll, mert nagyon jól megcsinálták” – mondja. “Akkoriban értelemszerűen nem voltak gépeik és mérnökeik, az egészet a találékonyságuknak köszönhették.”

A megépítésükkor tervezett öntözőrendszernek köszönhetően a világ más rizsföldjeivel ellentétben ezeket a teraszokat egész évben elárasztja a hegyekben lévő erdőkből érkező, a lépcsőfokokon lefelé folyó “irányított” víz. Az ősi mérnöki munka e kivételes teljesítményét most viszont sajánlatos módon az összeomlás veszélye fenyegeti.

Az éghajlatváltozás következtében a régiót egyre intenzívebb és gyakoribb tájfunok sújtják, a rizsföldeket tartó szerkezeteket pedig erodálja a szélsőséges időjárás.

A teraszok az erózió miatt elhagyatottak, és vadgyomok és bambuszok nőttek ki rajtuk. A szerkezetek javítása viszont sokba kerül, ráadásul nehéz rá embert találni, mert más munkák sokkal jobban fizetnek.

“Néhány gazda elhagyja a földjét, mert nincs elég pénze a teraszok javítására, inkább építőipari munkásként vagy idegenvezetőként folytatja az életét. Utóbbiban még én is dolgozom, vagy segítek más gazdáknak. Be kell vallanom, hogy a turizmusban sokkal jobban keresek” – magyarázza Samsong Chommog földműves.

A fiatalok is inkább a turizmus felé fordulnak a földeken való munka helyett. Több tanulmány is megállapította, hogy Banaue rizsföldjeinek akár egyharmada is elhagyatott lehet. Ez az elhanyagoltság pedig komoly félelmet keltett az UNESCO világörökségi helyszín további fennmaradásával kapcsolatban.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tavaly nyári utazások kaotikusnak bizonyultak. Emlékezhetünk rá, hogy számos reptéren végtelen sorokkal kellett szembenéznünk, mivel a járványok okozta elbocsátások miatt a légitársaságok és a repülőterek személyzethiánnyal küszködtek és nem tudtak megbirkózni a nyári szabadságolási rohammal. Sokan a poggyászuk nélkül maradtak, a kiszemelt helyen pedig zsúfolt strandokkal és turistalátványosságokkal szembesültek. Mindezek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a nyári tripek egyre stresszesebbek, kellemetlenebbek és néha egyenesen veszélyesek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Unsplash, Getty Images)

erodálás | fülöp-szigetek | világörökség | veszély | rizsföld

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom