A svájci Mountain Dairy Fritzenhaus sajtgyártó által készített Gruyère-t választották a világ legjobb sajtjának.
A World Cheese Contest a világ legnagyobb sajt-, vaj- és joghurtversenye, melyen idén huszonkilenc ország termelői vettek részt juh- és kecskesajt, lágy- és keménysajt kategóriákban. A háromnapos rendezvényen a bírák – akik között Michelin-csillagos szakácsok is voltak – végigkóstolták a sajtokat, hogy különböző szempontok szerinti értékelést követően meghozzák a döntésüket.
A győztes a 2021-es versenyhez hasonlóan ismét Michael Spycher, a svájci Mountain Dairy Fritzenhaus sajtkészítő mesterének Gruyère sajtja lett, így a tavaly elnyert címét meg tudta őrizni. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy bár a franciák gyakran állítják azt, hogy ők készítik a világ legjobb sajtjait, a valóságban
Svájc, Spanyolország, Olaszország és Nagy-Britannia nemcsak, hogy utolérte őket, de gyakran le is körözik a franciaországi kézműves termelőket.
A magyar sajtkészítők is remekeltek az utóbbi években. A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként érdemelte ki 2021-ben a Mondial du Fromage-on való indulást, és a legnagyobb szakmai elismeréssel térhet haza, hiszen egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől, vagyis a Balaton sajt újabb nívós szakmai méltatásban részesült.
(Forrás: Finedining Lovers, fotó: World Champion Cheese)
sajtgyártók | world champion cheese | juhsajt | kecskesajt | sajttermelők
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!