Nézz be a világ legszebb könyvtáraiba!

Santiagótól Stuttgartig számos olyan könyvtárat találhatunk, amelyek nemcsak könyvgyűjteményeik miatt figyelemreméltók, hanem építészeti szempontból is lenyűgözők. Ezeket gyűjtöttük össze.

Oodi könyvtár - Helsinki, Finnország

Az ALA Architects által tervezett modern Oodi könyvtárat a finn főváros nappalijának álmodták meg. A belső tereket a minimalizmus jellemzi; fehér falak, magas mennyezetek és hatalmas üvegfelületek uralják a teret. Érdekes módon a könyvtár csupán egyharmadát szentelték könyveknek, a fennmaradó területek kiállításoknak, 3D-nyomtatási műhelyeknek, hangstúdiónak, színháznak, rendezvénytereknek, étteremnek és kávézónak adnak otthont.

IGI Library, Liberec, Csehország

Az 1960-as években a könyvtár-építészetet a brutalizmus uralta, különösen az Egyesült Királyságban és Észak-Amerikában, máshol később terjedt el a stílus. Az Atak Architects által tervezett új könyvtárépület azonban a brutalizmust új megközelítésből mutatja meg. A beton szép oldalát hangsúlyozva kapcsolódik össze a történelmi épületrészhez, az egyikori paplakhoz, hogy szembeállítsa a régit az újjal. A hatalmas, kör alakú tetőablakoknak köszönhetően a belső terek napsütésben úsznak, a polcok könnyedsége pedig légiességet ad az olvasóteremnek.

Bibliotheque National de France, Párizs, Franciaország

A francia Bibliotheque Nationale egy tizenötéves felújítási projekt eredményeként született újjá. A Beaux Arts épületet modernizálták, új látogatói útvonalat is kialakítottak benne. A könyvtár éke a híres ovális terem, amelyet 1897-ben tervezett Jean-Louis Pascal és 1932-ben fejezett be Alfred Recoura. A könyvtár polcain több mint húszezer kötet sorakozik, köztük kilencezer képregény, melyeket százhatvan olvasótérben lehet élvezni.

The British Library, London, Anglia

The British Library Sir Colin St John Wilson és MJ Long építészek munkájának az érdeme, a felépítése azonban a „harminc éves háborúhoz” volt hasonlatos, mivel három évtizedbe telt befejezni. A munkálatokat a folyamatos csúszások, növekvő költségek jellemezték. Fennállása óta nemzetközi elismerést vívott ki letisztult, modern esztétikájával és praktikus kialakításával. Egyesek szerint a könyvtár hajószerű sziluettjét Wilson hadnagyi múltja ihlette.

Trinity College Library, Dublin, Írország

Thomas Burgh építész életének fő műve a dublini Trinity College régi könyvtára, amelyet 1712 és 1732 között építettek. Az irodalom templomának szánt épület ikonikus terme hatvanöt méter hosszú. Ott kétszázezer régebbi könyv található. Amikor az 1850-es években megtelt, kibővítették. Most tizennégy márvány mellszobor is sorakozik ott, melyek nagy filozófusokat, írókat és a könyvtárat támogató mecénásokat ábrázolnak. A komplexum állandó otthona a Brian Boru hárfának – Írország nemzeti jelképének –, az Ír Köztársaság 1916-os kikiáltási dokumentumának és Kells könyvének másolatának.

Toronto Reference Library, Toronto, Kanada

A Raymond Moriyama által tervezett torontói épület átriuma a „babiloni függőkerteket” szimbolizálja. Az építész célja az volt, hogy egy olyan komplexumot hozzon létre, amely magában hordozza a hagyományos értékeket és a szabadságot. A könyvtár rendszeresen szerepel a város legikonikusabb épületeinek listáin, és gyakran feltűnik klipekben és filmekben is.

Bibliothèque Sainte-Geneviève, Párizs, Franciaország

Szintén lenyűgöző Beaux-Arts épület a Sainte-Geneviève könyvtár, amely a Panthéon téren található. A komplexumban zseniálisan jelenik meg görög stílus reneszánsza, hogy a 19. századi mérnöki technikával találkozzon. Ez leginkább a könyvtár olvasótermében teljesedik ki. Az öntöttvas ívek gazdagon díszítettek, a mennyezet boltozatai pedig magával ragadóak.

John Rylands Kutatóintézet és Könyvtár, Manchester, Anglia

A manchesteri John Rylands Könyvtár a késő neogótikus építészet egyik legjobb példája Európában. A Manchesteri Egyetem részeként működő könyvtárat 1900-ban nyitották meg a nagyközönség számára. Az épület katedrális-szerű megjelenése páratlan, ahogyan a boltozatos mennyezetű, ólomüvegekkel díszített olvasóterme, a levéltár ablakai és cizellált oszlopai is.

Biblitoeca Marciana, Velence, Olaszország

A Biblitoeca Marciana nevét Velence védőszentjéről, Szent Márkról kapta. Ez az egyik legrégebb óta fennálló közkönyvtár és kézirattár Itáliában. A Jacopo Sansovino tervei alapján 1537-ben épült könyvtár a klasszikus reneszánszt hirdeti, talán éppen ennek köszönhető, hogy a város legkedveltebb épületei közé tartozik. A komplexum több mint egymillió kötetnek, tizenháromezer kéziratnak és kétezernyolcszáz incunable-nak, azaz bölcsőnyomatnak ad otthont.

George Peabody Könyvtár, Baltimore, Egyesült Államok

A Johns Hopkins Egyetemhez tartozó könyvtár 1878-ban épült Edmund G Lind tervei alapján és a korszak legszebbjei közé tartozik. A varázslatos átrium öt szinten terül el és mintegy háromszázezer könyvnek ad otthont.

Tama Művészeti Egyetem könyvtára, Tokió, Japán

A gótikus elemektől a modernista boltívekig minden megtalálható a tokiói Tama Művészeti Egyetem Hachioji könyvtárában. A figyelemre méltó modernista épület 2007-ben készült el, és Japán leglátogatottabb épületei közé tartozik. Dizájnját az elegancia és a funkcionalizmus jellemzi, célja pedig a kreativitás és könyvek ünneplése. Hatalmas ablakaiból csodálatos kilátás nyílik a városra.

Bodleian Könyvtár, Oxford, Anglia

A Bodleian Libraries csoport az Oxfordi Egyetemet szolgálja ki, és egy olyan gyűjteménynek ad otthont, amely méretében a British Library után második legnagyobb. Archívumában tizenkétmillió nyomtatott oldal található. Az épületegyüttes gyökerei az 1300-as évekre nyúlnak vissza, és építészettörténelmi bemutatót nyújt az egyetem fejlődéséről a középkortól napjainkig. Külön kiemelendő az Old Bodleian Library és a 15. századi Divinity School.

Stuttgart Városi Könyvtár, Németország

A Yi Architects 2011-ben építette meg Stuttgart Városi Könyvtárat. Az épület kívülről egy fehér kockának tűnik csupán, közepén egy fordított piramissal, amely a gyakorlatban egy öt emeleten átívelő, monumentális könyvszoba. Az épület ultrafuturisztikus, minimalista paradicsom.

Beyazit Állami Könyvtár, Isztambul, Törökország

A Beyazit Állami Könyvtár a város egyik legrégebbi mecsetében található, amelyet II. Beyazit szultán épített 1506-ban. Az épület 1884 óta funkcionál könyvtárként, melyet 2015-ben a Tabanlioglu Architects újított fel és modernizált, így ma szabályozható hőmérsékletű környezetet kínál az épület értékes könyveinek.

(Forrás: The Travel, fotók: Tuomas Uusheimo, Tomáš Souček, Takuji Shimmura, The British Library Board, Diliff, Moriyama & Teshima Architects, Marie-Lan Nguyen, Michael Beckwith, Visit Venezia, Matthew Petroff, Iwan Baan, John Cairns, Freddy Alexander Bugueño Tolmo, Stefan Müller, Emre Dörter)

nagy sztori | könyvek | épület | könyvtár | könyv

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom