Close
Felszólítottak 37 millió embert Japánban, hogy kapcsolják le ma a villanyt

Felszólítottak 37 millió embert Japánban, hogy kapcsolják le ma a villanyt

Spórolni kell a forróság miatt.

A japán kormány arra szólította fel a Tokióban és környékén élőket, hogy hétfőn kevesebb áramot használjanak, mivel az országot sújtó hőhullám miatt nehézségek lehetnek az áramellátásban. A gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium egyaránt arra számít, hogy helyi idő szerint ma délután “komoly” lesz az energiaigény.

Ezért kell hétfőn lekapcsolni a feleslegesen égő lámpákat, de a lakosságnak továbbra is használnia kell a légkondicionálót, hogy elkerüljék a hőgutát. A tisztviselők már hetek óta figyelmeztetnek, hogy a hőmérséklet emelkedésével áramszűke várható.

A hétvégén Tokió központjában 35 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet, míg a fővárostól északnyugatra fekvő Isesaki városában 40,2 Celsius-fokos rekordot mértek. Ez volt a legmagasabb érték, amelyet Japánban valaha is feljegyeztek június hónapban. A minisztérium vasárnapi közleményében azt írta, hogy hétfő délutánra várhatóan 3,7 százalékra csökken az áramtermelő kapacitás többlete Tokióban és nyolc környező prefektúrában. A stabil áramellátáshoz legkevesebb három százalékra van szükség.

A kormány arra kérte az embereket, hogy tokiói idő szerint 15 órától három órára kapcsolják le a felesleges lámpákat, miközben “a forró órákban megfelelően használják a légkondicionálót és hidratáljanak”. Bár az áramszolgáltatók dolgoznak az ellátás növelésén, a minisztérium szerint a hőmérséklet emelkedésével a helyzet “kiszámíthatatlanná válhat”.

“Ha megnő a kereslet és hirtelen ellátási zavarok lépnek fel, a tartalékkeret a minimálisan előírt három százalék alá csökken” – közölte a hivatal.

Japán áramellátása azóta szűkös, hogy márciusban az északkeleti régióban bekövetkezett földrengés miatt néhány atomerőmű működését fel kellett függeszteni. A hatóságok több elöregedett fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművet is bezártak, hogy csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást. Ezek a problémák pedig, a villamosenergia iránti megugró kereslettel együtt az energiaellátás szűkösségét eredményezték.

Eközben a kontinensen rendhagyó módon küzd a hőhullámok ellen az egyik legnépszerűbb spanyol város.

(Forrás: BBC, fotók: Getty Images)

 

lekapcsolás | meleg | felszólítás | japán | hőhullám

FOLYTASD EZZEL

Bezár az ország egyik legszebb fürdője is

Ezt az öt dolgot mindenképp meg kell tenned a következő spanyolországi utadon

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram