Close
Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

A magas energiaszámlák csökkentésére különböző spórolási trükköket kezdtek kidolgozni a háztartások, az éttermek és a vállalkozások. Ebbe szállt bele a Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi is, aki lerántja a leplet arról, hogyan lehet a tésztafőzéssel jelentős energiát, ezáltal pedig pénzt megtakarítani.

A fizikus azt javasolja: a víz felforrása után a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt és takarjuk le az edényt,  majd a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk a tésztát a forró vízben dagadni.

Parisi szerint a főzési technológia kulcsa, hogy az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.

A Nobel-díjas tudós szerint így egy év alatt akár negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik átlagosan személyenként huszonhárom kilogramm tésztát fogyasztanak el minden évben.

Persze az olasz szakácsok sem hagyták szó nélkül az ötletet, Antonello Colonna például azt mondja: ezzel a főzési eljárással gumis állagúvá válik a tészta, amit így magas színvonalú étteremben már nem lehet felszolgálni. Ehelyett inkább azt javasolja, hogy süssünk és főzzünk nyílt lángon, így grillezzünk vagy bográcsozzunk, amivel szintén csökkenthető a felhasznált elektromos áram mennyisége.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)

trükk | spórolás | konyhai | villanyszámla | tésztafőzés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram