Egyetlen konyhai trükkel sokat spórolhatunk a villanyszámlán

A magas energiaszámlák csökkentésére különböző spórolási trükköket kezdtek kidolgozni a háztartások, az éttermek és a vállalkozások. Ebbe szállt bele a Nobel-díjas olasz fizikus, Giorgio Parisi is, aki lerántja a leplet arról, hogyan lehet a tésztafőzéssel jelentős energiát, ezáltal pedig pénzt megtakarítani.

A fizikus azt javasolja: a víz felforrása után a tészta főzésének a felénél zárjuk el a gázt és takarjuk le az edényt,  majd a csomagoláson feltüntetett főzési időhöz képest egy perccel tovább hagyjuk a tésztát a forró vízben dagadni.

Parisi szerint a főzési technológia kulcsa, hogy az edényen tartsuk a fedőt, így a víz hőmérséklete nem tud 80 °C alá menni.

A Nobel-díjas tudós szerint így egy év alatt akár negyvennégy kilowattóra áramot is megspórolhatnak azok az olaszok, akik átlagosan személyenként huszonhárom kilogramm tésztát fogyasztanak el minden évben.

Persze az olasz szakácsok sem hagyták szó nélkül az ötletet, Antonello Colonna például azt mondja: ezzel a főzési eljárással gumis állagúvá válik a tészta, amit így magas színvonalú étteremben már nem lehet felszolgálni. Ehelyett inkább azt javasolja, hogy süssünk és főzzünk nyílt lángon, így grillezzünk vagy bográcsozzunk, amivel szintén csökkenthető a felhasznált elektromos áram mennyisége.

(Forrás: Finedining Lovers, fotók: Getty)

villanyszámla | trükk | spórolás | tésztafőzés | konyhai

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom