Ez a vízen úszó bambuszház nemcsak nagyon jól mutat, de életmentő is lehet

Vietnám azon országok közé tartozik, amelyeket a leginkább érint a klímaváltozás, az emelkedő tengerszint pedig több millió ember otthonát veszélyezteti.

Nekik, vagyis elsősorban a vietnámi Mekong-deltában és környékén élőknek jelenthet gazdaságos és alternatív megoldást a vietnámi H&P Architects bambuszból készült, vízen lebegő háza.

A prototípusként készült, harminchat négyzetméteres, négyzetalaprajzú házban három helyiség kapott helyet, és egy emelet is van.

Formáját a hagyományos, vietnámi vidéki épülettípus, a rong ihlette, amelynek jellegzetessége a magas, meredek nádtető.

Anyagát három-öt centiméter átmérőjű, három-hat méter hosszú tömör bambuszrudak adják, amelyek helyi forrásból származnak.

A homlokzatot szövött bambuszlapok, levelek és hullámlemez borítja.

A házat az aljára rögzített műanyag dobok tartják fenn a vízen, és ide került a szennyvíztároló, a szűrő- és a víztartály is.

A felső emelet padlólemezeit el lehet távolítani, ha a házat tanteremként, könyvtárként vagy közösségi tárgyalóként használják.

A nagyméretű tető segítségével gyűjthető az esővíz, de napelemeket is lehet rá szerelni.

A H&P Architects elképzelései szerint a házakból akár egész úszó falvak is születhetnek. Úszó játszótér, konyhakert és halnevelde is készülhetne rájuk.

Szintén a vízen lebeg ez a csodaszép seattle-i ház, Milánóban pedig egész úszó park készül.

(Forrás: Dezeen, képek: Le Minh Hoang/Dezeen)

vízen úszó | bambuszház | lebegő | vietnam

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom