Close
Kilenc festői városka, ahol az utcák helyén víz csordogál

Kilenc festői városka, ahol az utcák helyén víz csordogál

A nagy nyári kánikulában természetes, ha az ember szeme előtt egyetlen elérendő cél lebeg: a vízpart.

A következő helyeken nemcsak a hűsítő klímát élvezhetjük és a csatornák csörgedezését hallgathatjuk, hanem a különleges hangulatban és a történelmi építészetben is elmerülhetünk.

Giethoorn, Hollandia

Ha ránézünk erre a kicsivel több mint kétezer-hétszáz lakosú falucskára, azt gondolhatjuk, hogy egy filmforgatás kedvéért épült fel, pedig nem. Nádtetős házai, fahídjai és bájos panziói természetes módon nőttek ki a földből, festői látványának köszönhetően pedig 2015-ben helyet kapott a Monopoly társasjáték új nemzetközi kiadásában is.

Annecy, Franciaország

Mesebeliségben semmivel sem marad el holland társától az Alpok gyöngyszemeként is emlegetett település, amit

Genftől nem messze délre, az Annecy gleccsertó partján találunk.

Az óvárost a tóból eredő Thiou folyócska és mellette még három csatorna szeli át, keretezve többek között egy kis szigetet is, melyre a Palais de l’Ile nevű vár épült.

Venice, Kalifornia

Az előbbiekkel ellentétben az amerikaiak Velencéje már tényleg mesterséges képződmény, és ezért is érdekes.

A 20. század elején egy Abbot Kinney nevű üzletembert annyira megihlettek az európai utazásai, hogy fejébe vette, legyárt egy Velencét

nem máshol, mint Los Angeles-ben, ahol csatornákkal, pizzériákkal, gyalogoshidakkal és árkádos épületekkel idézi meg a dél-európai szellemet.

Ganvie, Benin

Körülbelül húszezer ember él a Nokoué-tóban épült cölöpházakban, melyeknek ötlete a tizenhatodik-tizenhetedik században született meg: ide menekült a helyiek egy csoportja az őket üldöző rabszolgakereskedők elől.

Empuriabrava, Spanyolország

Az eredetileg mocsárra épült katalóniai várost 1964-től 1975-ig célzottan üdülővárossá alakították át.

Csatornái összesen több mint negyven kilométeren kanyarognak, a házak előtt autók helyett motorcsónakok állnak,

és nyáron mintegy nyolcvanezer ember fordul meg itt. A közeli Aiguamolls de l’Empordà Természeti Park és a gazdag vízisport-kínálat miatt csodálatos úti cél az aktív pihenést keresőnek.

Brugge, Belgium

Nyugat-Flandria legnagyobb városát szintén a csatornák uralják, melyek mentén régi erődítményeket és malmokat  találunk. A város a vízi utak mellett annak köszönheti a vonzerejét, hogy történelmi központja a középkor óta alig változott.

Vucsen, Kína

A Jangce folyó hat híres ősi vízi városának egyike a Hangcsou, Szucsou és Sanghaj által alkotott háromszögben helyezkedik el körülbelül hetven négyzetkilométeren.

Sokak szerint március és május között a legszebb, amikor a köd és a szitáló eső még inkább kiemeli misztikus jellegét.

El Gouna, Egyiptom

Az el-gurdakai nemzetközi repülőtértől huszonöt kilométerre található üdülőváros a los angeles-i Venice-hez hasonlóan mesterségesen született, de ami az épületeket illeti, itt a cél a hagyományos egyiptomi és núbiai vidéki stílus felélesztése volt. A tíz kilométeres partszakasszal rendelkező, húsz szigetből álló turistaparadicsom specialitásai közé tartoznak a vízi sportok is.

Kurashiki, Japán

Kurashikit a 20. század elejétől kezdve fejlődött várossá és folyami kikötővé, melynek látványát többek között a jellegzetes fehér falú, fekete csempézett raktárak határozzák meg, de olyan ipari emlékeket is találunk itt, mint például a ma múzeumként működő Ohara cérnagyár. A hangulatot a vízparton sorakozó fűzfák teszik teljessé.

Szeretsz sétálva is felfedezni? Akkor ezek a te városaid! Itt pedig a világ legélhetőbb településeinek listáját találod.

(Forrás: House Beautiful, Wikipédia, Visit California, képek: Unsplash)

város | nagy sztori | víz | folyó | csatorna

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án, további részletek ITT!
Hirdetés