Close
Afrika Velencéje különleges történetről mesél

Afrika Velencéje különleges történetről mesél

Létezik Beninben egy falu, amely Afrika Velencéjeként híresült el, és egyre inkább vonzza a turistákat.

A Ganvie nevű település a Nokoué-tó közepén épült mintegy négyszáz évvel ezelőtt, amikor a helyi tofinu törzs tagjai kétségbeesetten igyekeztek elmenekülni a Dahomey Királyság katonái elől, akik próbálták elfogni az embereket, hogy portugál kereskedőknek adják el őket rabszolgának.

A lakosok a tóra menekültek, amitől féltek a katonák, mert úgy hitték, hogy a felszín alatt egy démon él. Ennek tudatában a törzs úgy döntött, hogy a víz közepén, cölöpökre építi fel a házait, a falu neve pedig ennek a történetnek állít emléket:

Ganvie a helyi nyelven azt jelenti, hogy túléltük.

Az emberek akkor is maradtak tavi otthonaikban, miután elmúlt a veszély, sőt, a falu még növekedni is kezdett. Ma hozzávetőlegesen harmincezer ember él benne, elsősorban halászatból. Az utóbbi időben azonban a turizmus kezd a fő bevételi forrássá válni, miután évente körülbelül tízezer turista fordul meg ott.

Az épületek még ma is cölöpökön állnak a szépségbártól a piacon, a szállodákon, iskolákon, kórházon át az üzletekig és templomokig, melyek között a pirogue nevű keskeny kenukkal lehet közlekedni.

Afrika számos meglepő fordulatot tartogathat az utazóknak, ennek az apró országnak például saját síközpontja van, de csodás építészeti megoldásokkal is találkozhatunk ott.

Bár nem Afrikában, a valódi Velencéhez közel található ez az öt elbűvölő olasz tóparti kisváros, amit érdemes útba ejteni a nyáron.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

afrika | rabszolgaság | Ganvie | benin

FOLYTASD EZZEL

Szinte sokkolta a turistát, amikor meglátta, mennyibe kerül egy üveg víz a hotel minibárjában

Ha Olaszországban dolgoznál, ezekben a munkakörökben érdemes próbálkoznod

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram