Afrika Velencéje különleges történetről mesél

Létezik Beninben egy falu, amely Afrika Velencéjeként híresült el, és egyre inkább vonzza a turistákat.

A Ganvie nevű település a Nokoué-tó közepén épült mintegy négyszáz évvel ezelőtt, amikor a helyi tofinu törzs tagjai kétségbeesetten igyekeztek elmenekülni a Dahomey Királyság katonái elől, akik próbálták elfogni az embereket, hogy portugál kereskedőknek adják el őket rabszolgának.

A lakosok a tóra menekültek, amitől féltek a katonák, mert úgy hitték, hogy a felszín alatt egy démon él. Ennek tudatában a törzs úgy döntött, hogy a víz közepén, cölöpökre építi fel a házait, a falu neve pedig ennek a történetnek állít emléket:

Ganvie a helyi nyelven azt jelenti, hogy túléltük.

Az emberek akkor is maradtak tavi otthonaikban, miután elmúlt a veszély, sőt, a falu még növekedni is kezdett. Ma hozzávetőlegesen harmincezer ember él benne, elsősorban halászatból. Az utóbbi időben azonban a turizmus kezd a fő bevételi forrássá válni, miután évente körülbelül tízezer turista fordul meg ott.

Az épületek még ma is cölöpökön állnak a szépségbártól a piacon, a szállodákon, iskolákon, kórházon át az üzletekig és templomokig, melyek között a pirogue nevű keskeny kenukkal lehet közlekedni.

Afrika számos meglepő fordulatot tartogathat az utazóknak, ennek az apró országnak például saját síközpontja van, de csodás építészeti megoldásokkal is találkozhatunk ott.

Bár nem Afrikában, a valódi Velencéhez közel található ez az öt elbűvölő olasz tóparti kisváros, amit érdemes útba ejteni a nyáron.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

 

benin | Ganvie | afrika | rabszolgaság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom