Close
Pajtára emlékeztető tündérlakokból csodálhatjuk Erdély bölények lakta lankáit

Pajtára emlékeztető tündérlakokból csodálhatjuk Erdély bölények lakta lankáit

A romániai WWF (World Wide Fund for Nature) az erdélyi Örvényes mellett nyitotta meg WeWilder Campus névre keresztelt ökoközpontját, az ország legerdősültebb megyéjében, Krassó-Szörényben.

Itt kezdődött nyolc évvel ezelőtt a szervezet bölényvisszatelepítési programja is. A másfél hektáros gyümölcsösben található campust természetjáró élmények kiindulópontjának szánják, ahol különböző találkozókat is rendeznek majd olyan csoportoknak, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódó ötleteket keresnek.

A campus három kisebb házikóból és egy Zâna (Tündér) nevű főépületből áll, amelyeket a pajták ihlettek, de egyik oldalukat nagy üvegfal zárja le. A Zânában található egy többfunkciós terem, amely megbeszélésekre és étkezésekre egyaránt alkalmas, a tetőtérben pedig könyvtár és pihenőhely kapott helyet.

Az épületeket coworking irodának, gasztronómiai rendezvényekre és egyéni nyaralásokra is le lehet foglalni.

A házikók különböző, meghatározott irányokba néznek, hogy lakóik különböző fény- és tájélményeket élvezhessenek: a kilátást a Szárkő-hegységre, Örményes földjeire vagy a rétekkel és gyümölcsösökkel tarkított dombokra.

A szobában a kanapék ággyá alakíthatók, a mosdókat úgy alakították ki, hogy a vendégek optimális mennyiségű vizet használjanak, a szigetelésnek hála pedig minimális energiát igényel a klimatizálás.

A házak tetejét a helyi hagyományoknak megfelelően zsindellyel fedték be, külsejüket pedig bükk borítja, ami ugyan nem hagyományos választás, de képviseli a régiós alapanyagot, ami miatt bükkországnak is nevezik a környéket.

Nemrég készült el Erdély lenyűgöző új túraútvonala, de az anyatermészet csodáit csakis ésszel és megfelelő felkészültséggel érdemes felfedezni.

(Forrás: WWF, képek: Vlad Braga, Marius Vasile/WeWilder/Facebook)

bölények | természetvédelem | ökoközpont | erdély | wwf

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram