Close
2021 az epikus túrák éve lesz

2021 az epikus túrák éve lesz

Idén minden eddiginél többen vághatnak neki az extra hosszú teljesítménytúráknak és a többnapos kirándulásoknak, hiszen így biztonságos körülmények között, a természetben, aktív pihenéssel tölthetik szabadidejüket.

A nagy távolságok megtétele arra kényszeríti a túrázókat, hogy minden lépésük megtételekor érzékszerveikre támaszkodjanak.

A kultúra és a civilizáció határaitól gyakran jócskán távol eső hegyi ösvényeken a kiránduló megtapasztalhatja a semmihez sem fogható szabadságérzetet, miközben a tüdő csordultig telik friss oxigénnel, az idegrendszert pedig a fák és a virágok illata, a madarak csicsergése kisimítja.

A kisebb-nagyobb széllökések bátorítóan hatnak a turistákra, és tovább lendítik őket akkor is, amikor a fáradt lábak már megálljt kiáltanának.

A napokig tartó túrázás rendkívül jól hat a fizikumra és a mentális egészségre akkor is, ha egyedül vágunk neki az útnak, és akkor is, ha társasággal indulunk el. Ráadásul szerte a világban szebbnél szebb természeti környezetben kirándulhatunk, a klasszikus túraútvonalak mellett újabb ösvények és zarándokutak is várják a teljesítőképességük határait feszegető kirándulókat.

Kilenc túraútvonal-ajánlat a nagyvilágból

Az Egyesült Államokban található Triple Crownon három lélegzetelállító túraútvonal vezet keresztül: az Appalache-ösvény, a Continental Divide Trail és a Pacific Crest Trail akár több hetes túrára is lehetőséget biztosít.

Az új-zélandi Paparoa túraútvonal mintegy ötvenöt kilométer hosszú, és cikkcakkban halad át az olyan érintetlen területeken, mint a sziget burjánzó, vad nyugati partvidéke.

A Coast Paths ezernégyszáz kilométeres walesi parti ösvény a világ első gyalogútja, amely az ország teljes partvonalán végighalad.

A Juliana Trail a szlovén Triglav Nemzeti Park területén fut, és felvezet az ország legmagasabb hegycsúcsára is. Az ösvény monumentális hegyeken, alpesi tájakon és aprócska falvakon is áthalad, a változatos látképet pedig tengerszemek gazdagítják.

Az El Camino a világ első számú zarándokútvonala, amely mintegy nyolcszáz kilométeres túrára csábítja a vallási okokból vagy az aktív pihenés céljából túrázókat. A Szent Jakab út Franciaországtól Spanyolország északnyugati részéig vezet.

A Shikoku-zarándokút egy ezernégyszáz kilométeres távot leíró, kör alakú ösvény, amelyet a japán írásos emlékek már a 12. században is megemlítettek. A túraútvonal nyolcvannyolc templom és más szent hely mellett halad el, így a kirándulás nemcsak természeti, de kulturális örökségekben is bővelkedik.

A Vörös-tengeri hegyi ösvény és a Sínai-ösvény az ősi kereskedelmi utakon halad végig a közel-keleti pusztában. A túra során a beduin kultúrával is meg lehet ismerkedni, miközben rendkívül változatos tájakat fedezhetnek fel a kirándulók.

A perui Machu Picchuig vezető út vidéki falvakon és őserdőkön halad keresztül, így a nomád életmódot és a kisvárosok által nyújtott kényelmi lehetőségeket is élvezhetik a Dél-Amerikában túrázók.

A Zagros-hegyen, Iránban él a világ legnagyobb nomád populációja, melynek egy hétig tartó szezonális vándorlásához a kirándulni vágyók is csatlakozhatnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

FOLYTASD EZZEL
Itt az összes ország, ahol idén valamilyen formában fizetni kell a beutazásért
A föld alatti világ csodái között katedrálisok, vidámparkok és egy alvó vulkán is van
Rendeld meg a Roadster magazin 6. számát!
Őszi-téli lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 224 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom