Close
2021 az epikus túrák éve lesz

2021 az epikus túrák éve lesz

Idén minden eddiginél többen vághatnak neki az extra hosszú teljesítménytúráknak és a többnapos kirándulásoknak, hiszen így biztonságos körülmények között, a természetben, aktív pihenéssel tölthetik szabadidejüket.

A nagy távolságok megtétele arra kényszeríti a túrázókat, hogy minden lépésük megtételekor érzékszerveikre támaszkodjanak.

A kultúra és a civilizáció határaitól gyakran jócskán távol eső hegyi ösvényeken a kiránduló megtapasztalhatja a semmihez sem fogható szabadságérzetet, miközben a tüdő csordultig telik friss oxigénnel, az idegrendszert pedig a fák és a virágok illata, a madarak csicsergése kisimítja.

A kisebb-nagyobb széllökések bátorítóan hatnak a turistákra, és tovább lendítik őket akkor is, amikor a fáradt lábak már megálljt kiáltanának.

A napokig tartó túrázás rendkívül jól hat a fizikumra és a mentális egészségre akkor is, ha egyedül vágunk neki az útnak, és akkor is, ha társasággal indulunk el. Ráadásul szerte a világban szebbnél szebb természeti környezetben kirándulhatunk, a klasszikus túraútvonalak mellett újabb ösvények és zarándokutak is várják a teljesítőképességük határait feszegető kirándulókat.

Kilenc túraútvonal-ajánlat a nagyvilágból

Az Egyesült Államokban található Triple Crownon három lélegzetelállító túraútvonal vezet keresztül: az Appalache-ösvény, a Continental Divide Trail és a Pacific Crest Trail akár több hetes túrára is lehetőséget biztosít.

Az új-zélandi Paparoa túraútvonal mintegy ötvenöt kilométer hosszú, és cikkcakkban halad át az olyan érintetlen területeken, mint a sziget burjánzó, vad nyugati partvidéke.

A Coast Paths ezernégyszáz kilométeres walesi parti ösvény a világ első gyalogútja, amely az ország teljes partvonalán végighalad.

A Juliana Trail a szlovén Triglav Nemzeti Park területén fut, és felvezet az ország legmagasabb hegycsúcsára is. Az ösvény monumentális hegyeken, alpesi tájakon és aprócska falvakon is áthalad, a változatos látképet pedig tengerszemek gazdagítják.

Az El Camino a világ első számú zarándokútvonala, amely mintegy nyolcszáz kilométeres túrára csábítja a vallási okokból vagy az aktív pihenés céljából túrázókat. A Szent Jakab út Franciaországtól Spanyolország északnyugati részéig vezet.

A Shikoku-zarándokút egy ezernégyszáz kilométeres távot leíró, kör alakú ösvény, amelyet a japán írásos emlékek már a 12. században is megemlítettek. A túraútvonal nyolcvannyolc templom és más szent hely mellett halad el, így a kirándulás nemcsak természeti, de kulturális örökségekben is bővelkedik.

A Vörös-tengeri hegyi ösvény és a Sínai-ösvény az ősi kereskedelmi utakon halad végig a közel-keleti pusztában. A túra során a beduin kultúrával is meg lehet ismerkedni, miközben rendkívül változatos tájakat fedezhetnek fel a kirándulók.

A perui Machu Picchuig vezető út vidéki falvakon és őserdőkön halad keresztül, így a nomád életmódot és a kisvárosok által nyújtott kényelmi lehetőségeket is élvezhetik a Dél-Amerikában túrázók.

A Zagros-hegyen, Iránban él a világ legnagyobb nomád populációja, melynek egy hétig tartó szezonális vándorlásához a kirándulni vágyók is csatlakozhatnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

világ | túra | extrém | tipp | útvonal

FOLYTASD EZZEL

Idén nem nyit ki az ország egyik legjobb síterepe

Elképesztő, mennyire befolyásolja még mindig az utazásunkat a koronavírus

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram