2021 az epikus túrák éve lesz

Idén minden eddiginél többen vághatnak neki az extra hosszú teljesítménytúráknak és a többnapos kirándulásoknak, hiszen így biztonságos körülmények között, a természetben, aktív pihenéssel tölthetik szabadidejüket.

A nagy távolságok megtétele arra kényszeríti a túrázókat, hogy minden lépésük megtételekor érzékszerveikre támaszkodjanak.

A kultúra és a civilizáció határaitól gyakran jócskán távol eső hegyi ösvényeken a kiránduló megtapasztalhatja a semmihez sem fogható szabadságérzetet, miközben a tüdő csordultig telik friss oxigénnel, az idegrendszert pedig a fák és a virágok illata, a madarak csicsergése kisimítja.

A kisebb-nagyobb széllökések bátorítóan hatnak a turistákra, és tovább lendítik őket akkor is, amikor a fáradt lábak már megálljt kiáltanának.

A napokig tartó túrázás rendkívül jól hat a fizikumra és a mentális egészségre akkor is, ha egyedül vágunk neki az útnak, és akkor is, ha társasággal indulunk el. Ráadásul szerte a világban szebbnél szebb természeti környezetben kirándulhatunk, a klasszikus túraútvonalak mellett újabb ösvények és zarándokutak is várják a teljesítőképességük határait feszegető kirándulókat.

Kilenc túraútvonal-ajánlat a nagyvilágból

Az Egyesült Államokban található Triple Crownon három lélegzetelállító túraútvonal vezet keresztül: az Appalache-ösvény, a Continental Divide Trail és a Pacific Crest Trail akár több hetes túrára is lehetőséget biztosít.





Az új-zélandi Paparoa túraútvonal mintegy ötvenöt kilométer hosszú, és cikkcakkban halad át az olyan érintetlen területeken, mint a sziget burjánzó, vad nyugati partvidéke.

A Coast Paths ezernégyszáz kilométeres walesi parti ösvény a világ első gyalogútja, amely az ország teljes partvonalán végighalad.





A Juliana Trail a szlovén Triglav Nemzeti Park területén fut, és felvezet az ország legmagasabb hegycsúcsára is. Az ösvény monumentális hegyeken, alpesi tájakon és aprócska falvakon is áthalad, a változatos látképet pedig tengerszemek gazdagítják.

Az El Camino a világ első számú zarándokútvonala, amely mintegy nyolcszáz kilométeres túrára csábítja a vallási okokból vagy az aktív pihenés céljából túrázókat. A Szent Jakab út Franciaországtól Spanyolország északnyugati részéig vezet.

A Shikoku-zarándokút egy ezernégyszáz kilométeres távot leíró, kör alakú ösvény, amelyet a japán írásos emlékek már a 12. században is megemlítettek. A túraútvonal nyolcvannyolc templom és más szent hely mellett halad el, így a kirándulás nemcsak természeti, de kulturális örökségekben is bővelkedik.

A Vörös-tengeri hegyi ösvény és a Sínai-ösvény az ősi kereskedelmi utakon halad végig a közel-keleti pusztában. A túra során a beduin kultúrával is meg lehet ismerkedni, miközben rendkívül változatos tájakat fedezhetnek fel a kirándulók.

A perui Machu Picchuig vezető út vidéki falvakon és őserdőkön halad keresztül, így a nomád életmódot és a kisvárosok által nyújtott kényelmi lehetőségeket is élvezhetik a Dél-Amerikában túrázók.

A Zagros-hegyen, Iránban él a világ legnagyobb nomád populációja, melynek egy hétig tartó szezonális vándorlásához a kirándulni vágyók is csatlakozhatnak.

Ez is érdekelhet:

Különleges túraútvonallal várják Oroszországban a kalandozni vágyókat

Egy különleges túraútvonalat alakítanak ki a Permi határterületben a csillagászat és a természetjárás nagy szerelmeseinek.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

ajánlat | világ | tipp | túra | 2021

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom