Close
Hét fantasztikus túraútvonal a nagyvilágból, melyek megnyugtatják a lelkünket

Hét fantasztikus túraútvonal a nagyvilágból, melyek megnyugtatják a lelkünket

“Egy természetben végigjárt túrán sokkal többet kap az ember, mint amire számít.” Ezt John Muir, ismert természettudós, a világ egyik legkomolyabb túraútvonalának névadója mondta. Egy másodpercig sem kételkedünk a szavaiban, úgyhogy ajánlunk is gyorsan hét olyan túraútvonalat, melyek ugyan nem kevés felkészülést igényelnek, cserébe életre szóló élményt és emléket adnak.

Kokoda Track

A Pápua-Új Guineában évtizedek óta futó Kokoda Tracknek fajsúlyos története van; már a második világháborúban fontos stratégiai pontnak számított. A sziget déli részén, mintegy száz mérföldre Ausztrália északi partjaitól kanyargó útvonalat igazából csak az utóbbi években fedezte fel magának a túrázó nagyközönség,

azóta viszont imádja az apró falvakon, háborús emlékhelyeken átvezető, tomboló folyókat, lenyűgöző vízeséseket, sűrű és érintetlen dzsungeleket érintő, hatvan mérföld hosszú Kokodát.

A túrázókat bármikor szívesen látják a helyiek kvártélyt és kosztot (banánlevélben sült édesburgonyát) kínálva.

John Muir Trail

Hónapokig tartana, ha végigtrappolnánk a teljes Pacific Crest Trailt, amely nem kevesebb mint 2653 mérföldön át vezet Észak-Amerika nyugati partjainál a kanadai határtól a mexikóiig, és érinti többek között Kaliforniát, Oregont, huszonöt nemzeti erdőt és hét nemzeti parkot. Ha egy érdekesebb szakaszt választanánk innen, az óceánparton és Sierra Nevada hegyein át, tehát igen látványos etapokon haladó John Muir Trail lenne az.

Névadója egy skót születésű természettudós, aki egész életét a régió felfedezésére és megóvására tette fel. A kétszáz mérföldes túraútvonalon végighaladva eljuthatunk például a Yosemite Nemzeti Parkba, láthatjuk a Kings Canyont és a Sequoia National Parkot is.

Túra a Déli-sarkponthoz

Egy évszázaddal Robert Falcon Scott és Sir Ernest Henry Shackleton expedíciója után az Antarktisz várja a hétköznapi látogatóit. Évente mintegy ötvenen fizetnek azért, hogy a havas-jeges zimankóban, súlyos mínuszokban gyalogoljanak a déli féltekén. Egy ilyen profi vezető által irányított túra általában tizenkét napig tart, és összesen száz kilométert tesznek meg a résztvevői.

Kizárólag felkészült és strapabíró kalandoroknak ajánlják a túrát, olyanoknak, akik szélsőséges időjárási körülmények között is képesek napi tizenkét órát trappolni – és mindezért 65 ezer dollárt kicsengetni.

Tour du Mont Blanc

Franciaország, Olaszország és Svájc festői hegyeinek oldalán halad a komoly kihívásnak számító Tour du Mont Blanc. A közel kétszáz kilométeres túra során eszményi alpesi tájakat járhatunk be mintegy tizenegy nap alatt – nyáron. Itt sem árt felkészültnek lenni, mert a szakaszok során hegyet mászni is kell, a fáradalmakat ellenben vagy egyszerű hegyi menedék kunyhókban, vagy a nyaranta kevésbé forgalmas, minden igényt kielégítő síresortokban pihenhetjük ki esténként.

Ez lehet akár az idén megnyitó La Folie Douce hotel Chamonixban, a túra lezárásaként pedig a sokcsillagos Le Massif az olasz oldalon, ahol masszázzsal és gyógyfürdővel regenerálódhatunk.

Séta a tó körül 

Irodalmi vonatkozása is van az Angliában népszerű kirándulóhelynek számító Lake Districtnek: a környékén, a Grasmere partján, a Dove Cottage-ben élt az angolok nemzeti költője, William Wordsworth. A poéta maga is szívesen túrázott a tó körül, sőt, mi több, így írt róla: “A legkedvesebb hely, amit az ember valaha megtalált.”

Tényleg igazi romantikus vidéknek számít az ősrégi tölgyfáival, a formás dombjaival, és persze magával a tóval.

Számos túraútvonal közül választhatunk arrafelé, közülük a legkönnyebben a Grasmere tavat megkerülőt lehet teljesíteni – a szakasz a múzeummá alakított Dove Cottage házból indul. Egy kényelmes, nagyjából hat kilométeres gyaloglás végén a Daffodil szálloda teraszán üldögélve ihatunk egy teát a költő egészségére.

Túra Tibetbe

Constantin de Slizewicz vezetésével négy- és hatnapos kirándulásokat tehetünk az ország teakultúrájának gyökereit felfedezve Kína déli völgyeiben, Szecsuán és Jünnan tartományokban, azon a vidéken, amely egykoron Tibethez tartozott.

Az évszázadok óta a két ország között összekötő szerepet játszó Tea Horse Road hol öszvérháton, hol gyalogosan halad, miközben megannyi természeti csodát érint. Esténként luxussátrakban, gyertyafényes borvacsorákon pihenhetjük ki az út kellemes fáradalmait.

Istenek Ösvénye

Bizonyára könnyebb mondjuk egy vintázs Alfa Romeo kormányát tekergetve bejárni a csodálatos Amalfi-partot, amiről egyébként eszünk ágában sincs lebeszélni senkit, hiszen ez a módi is abszolút autentikus és felejthetetlen élményt ad, ám ha már arrafelé járunk, érdemes kiszállni a kocsiból, és végigbaktatni a Sorrentói-félsziget talán legismertebb túraútvonalán, az Istenek Ösvényén.

A meredek sziklákra épült falvakon át, Bomeranótól Nocelléig vezető út során varázslatos természeti környezetben, a történelmi múltat érintve, bájos településeken keresztül ismerhetjük meg Olaszország egyik legszebb részét.

Ha Positanóban ér minket a naplemente, nincs más dolgunk, mint kiülni a Franco’s Bar teraszára, és rendelni egy Aperol Spritzet, vagy bejelentkezni a közeli Villa Francába és kortyolgatni egy Camparit a hely sziklákra épült medencéjében.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

track | alpok | franciaország | positano | Pacific Crest Trail

FOLYTASD EZZEL

A Google Térkép négy új frissítése nagyon jól jöhet az utazáshoz

Egy professzor rájött, mitől lesznek finomabbak az ételek a repülőn

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram