Close
A jövő sportkocsija lesz a Porsche történetének első elektromos autója

A jövő sportkocsija lesz a Porsche történetének első elektromos autója

Új korszak kezdete, a márka történetének legfontosabb autója – ezekkel a nagy szavakkal leplezte le Oliver Blume, a Porsche ügyvezető igazgatója a német autógyár első elektromos modelljét, a Taycant.

A Porsche végre belépett az elektromos autók piacára, és rögtön kétféle változattal gördült ki a garázsból: a Taycan Turbóval és a Taycan Turbo S-sel, melyek olyan erősek és gyorsak, hogy mindjárt a kultikus márka legmasszívabb modelljei közé száguldanak.

Nézzük csak: a Turbo 680 lóerős csúcsteljesítményt tud, a Turbo S pedig 761-et. Utóbbi álló helyzetből 2,8 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, a Turbo 3,2 másodperc alatt csinálja meg ugyanezt, a végsebessége mindkét összkerékhajtású modellnek 260 km/h.

Korábban a gyár részéről elhangzottak már ígéretek, hogy igyekeznek lépést tartani az elektromobilitással, és egy olyan autót raknak össze, amely nem csupán technológiai, hanem vezetési szempontból is izgalmas és dinamikus lesz, nem utolsósorban az elődeihez hasonlóan a szenvedély sem hiányzik belőle. És íme, betartották az ígéretüket.

A történelmi lépéshez persze nagy felhajtás járt, úgyhogy a Porschénél alaposan megadták a világpremier módját: egyszerre, egy időben három kontinensen, az Egyesült Államokban, Kínában és Németországban tartották meg a Taycan bemutatóját.

A helyszínek se voltak mindennapiak: a Niagara-vízesés, egy német szolárfarm és egy kínai szélfarm – mindegyik erőteljes kikacsintás a megújuló energiaforrások felé.

A letisztult formatervű autó tökéletesen hozza a klasszikus porschés karaktert. Négyajtós, kicsit magasabb is a hagyományos 911-esnél (pár centi híján öt méter hosszú és két méter széles, valamint 1,38 méter magas).

A Taycan az első szériagyártott autó, amely 800 volton működik majd. Ebből következik, hogy a feltöltés irdatlan gyorsan történik – persze csak ha van hozzá egy bivalyerős töltőoszlop –, akár huszonhárom perc alatt menetre kész állapotba kerülhet. A Turbo S egyébként egy feltöltéssel 412 kilométert képes megtenni, a Turbo 450-et.

Számos érdekességet rejt a belseje is, melyek közül az intelligens vezérlés emelhető ki: érintéssel vagy beszéddel irányíthatjuk – utóbbi a „Hey Porsche!” felszólítással aktiválható. Ha minden jól megy, 2020 első felében már kapható lesz a Taycan, a Turbóért 152 ezer eurót, a Turbo S-ért 185 ezer eurót kérnek, ez ötven-hatvan millió forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Porsche)

villanymotor | elektromos | porsche | történelmi | premier

FOLYTASD EZZEL

Ilyen egyedi és domináns ízekkel tud kényeztetni a világ egyik legjobb rumja

Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close
Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom