Félmillió forintnál is többet kérnek el egy kóstolómenüért a világ legdrágább éttermében

Egy kedvelt spanyolországi szigetre kell utazni érte.

A Chef's Pencil nevű gasztrooldal összeszedte a világ legdrágább luxuséttermeit. A csapat összesen 450, két és három Michelin-csillaggal rendelkező étterem étlapjait nézte át. A lista az éttermek legdrágább degusztációs menüjének ára alapján állt össze (fontos megjegyezni, hogy néhány helyen az ebéd jóval megfizethetőbb). Az ismert éttermekben a vacsorakóstoló menük nyolc-tizenkét fogásból állnak.

Mindezek alapján a legjobb luxuséttermekben elérhető vacsora átlagára  körülbelül 276 dollár (kb. 66 ezer forint).

Az árban jelentős szerepet játszik a lokáció. Egy thaiföldi Michelin-csillagos étteremben például már 173 dollártól (55 ezer forinttól) elérhető egy kóstolómenü, míg  Németországban 243 dollárba (78 ezer forintba) kerül ugyanez. Egy degusztációs menüért Dániában kell a legtöbbet fizetni, ahol egy Michelin-csillagos étteremben átlagban 404 dollárt (133 ezer forintot) kérnek el egy étkezésért.

A Michelin-csillagos éttermekben elérhető degusztációs menü átlagos költsége az alábbi országokban a legmagasabb:

  • Dánia: 404 dollár
  • Szingapúr: 364 dollár
  • Svédország: 327 dollár
  • Japán: 322 dollár
  • USA: 313 dollár
  • Kína: 310 dollár
  • Egyesült Királyság: 301 dollár
  • Franciaország: 300 dollár
  • Svájc: 292 dollár
  • Olaszország: 255 dollár

(Egy dollár kb. 322 forint)

Ugyan Dániában a legmagasabb az átlagár, de az igen messze van a legdrágább Michelin-csillagos étteremtől, amelyet Európa déli felében találni.

A világ legdrágább kóstolómenüjét ugyanis a spanyolországi Ibizán működő Sublimotion-ban szolgálják fel, 1740 dollárért (560 ezer forintért).

A 2014-ben megnyitott Sublimotion sokkal több, mint a világ legdrágább étterme; szürreális, futurisztikus és elgondolkodtató étkezési élményt nyújt Paco Roncero séf vezetésével. Az egyedülálló létesítmény merész irányokba tereli az étkezést azáltal, hogy az ételeket, a művészetet és az illuzionizmust egy újszerű, forradalmi koncepcióban egyesíti. A színházi gasztronómiai show során tizenkét szerencsés vendég egy high-tech, interaktív térben, a "kapszulában" foglal helyet, amely afféle üres vászonként szolgál, és készen áll arra, hogy szinte bármivé átalakuljon.

Sanghajban kérhető ki a második legdrágább menü az Ultraviolet by Paul Pairet nevű helyen, ahol a vacsora ára 618 dollárnál (kb. 200 ezer forintnál) kezdődik, és ezer dollárig is felkúszik. A következő hat hely mind a japán konyháé: három étterem Kiotóban, kettő Tokióban üzemel, az ötödik helyen pedig New Yorkban található – utóbbi a Masa, egy sushi étterem.

A világ legdrágább éttermei top 15:
  • Sublimotion, Ibiza, Spanyolország: 1,740
  • Ultraviolet by Paul Pairet, Sanghaj, Kína: 1,422
  • Kitcho Arashiyama Honten, Kiotó, Japán: 910
  • Azabu Kadowaki, Tokió, Japán: 825
  • Masa, New York, USA: 800
  • Joël Robuchon, Tokió, Japán: 637
  • Kikunoi Honten, Kiotó, Japán: 637
  • Gion Maruyama, Kiotó, Japán: 637
  • Guy Savoy, Párizs, Franciaország: 614
  • iazza Duomo, Alba, Olaszország: 580
  • Ciel Bleu, Amsterdam, Hollandia: 574
  • Alchemist, Koppenhága, Dánia: 560
  • Arpege, Párizs, Franciaország: 533
  • Forum, Hong Kong: 530
  • Hélène Darroze at The Connaught, London, Anglia: 527

(Egy dollár kb. 322 forint)

A főváros toplistás éttermei nemcsak fantasztikus főételeikkel örvendeztetik meg a vendégeiket, hanem egyedülálló szemléletmóddal készült desszertjeikkel is. Az édességek között megtalálhatók a klasszikus finomságok mellett az újhullámos változatok is, azonban legyen szó bármelyikről, garantáltan lesz benne valami plusz.

(Forrás: Matadornetwork, fotók: Getty Images, Sublimotion Facebook-oldala)

 

legdrágább | luxus | éttermei | fine dining | toplista | a világ

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés