Egy gombóc árából valószínűleg több évtizednyi normál fagyizás kijön.
A Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg a világ legdrágább fagyija a Cellato japán jégkrémcég által árult bjakuja, vagyis fehér éjszaka nevű fagyasztott desszert, melynek adagját jelenleg 880 ezer jenért, vagyis 2 millió 198 ezer 284 forintért mérik.
A gelatóként említett fagyinak nemcsak a neve utal olasz eredetére, de innen, egész pontosan Alba városából származik az alapanyágul szolgáló szarvasgomba is, amely sokak szerint a világ legjobbja, és kilója akár kétmillió jenbe (majdnem ötmillió forintba) is kerülhet.
A jégkrémet ehető aranylevél, kétféle sajt és szakéseprő, a szaké készítésekor hátramaradó, fehér, pasztaszerű összetevő teszi teljessé.
A desszert fejlesztése másfél évig tartott Tadayoshi Yamada, a francia-japán fúziós konyhájáról ismert oszakai RiVi étterem főszakácsának vezetésével.
Az édességet Japánban lehet házhoz rendelni, és a kóstolásához épp olyan precíz utasítások járnak, mint ahogyan készült. A leírás szerint a fagyi akkor a legfinomabb, ha elérte a megfelelő állagot, ilyenkor kell hozzáönteni a szarvasgomba-olajat, és addig keverni, amíg kissé megpuhul ahhoz, hogy a kanalat bele lehessen szúrni. Ha túl kemény, szobahőmérsékleten vagy mikróban ötszáz watton 10-20 másodpercig érdemes melegíteni, a fogyasztásához pedig külön kézzel készült fémkanalat is küldenek, és szakét vagy francia fehérbort ajánlanak mellé.
A Cellato, amelynek étlapján fekete szarvasgombás jégkrém és csoki is szerepel, előbbi mindössze tízezer jenért (24 980 forintért), utóbbi 38 ezer jenért (94 925 forintért), a jövőben pezsgővel és kaviárral szeretné diverzifikálni a termékcsaládját.
Ezek a világ legvagányabb fagyizói, ahol egy-egy gombóc a fine diningot súrolja, akárcsak ebben a budapesti fagylaltdesszertezőben, de persze léteznek jeges édességek a fagylalton innen és túl is.
(Forrás: CNN, képek: Cellato, Unsplash)
legdrágább | szarvasgomba | fehér | Cellato | fagylalt | jégkrém
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!