Close
Hamarosan ez lehet a világ leggyorsabb repülőgépe

Hamarosan ez lehet a világ leggyorsabb repülőgépe

Kilencven perc alatt átszelni az Atlanti-óceánt? Ez az álom hamarosan valósággá válhat.

Több cég dolgozik azon, hogy szuper- vagy hiperszonikus gépekkel kapcsolja szinte felfoghatatlan sebességre a kereskedelmi repülést, és legutóbb az atlantai székhelyű Hermeus felől érkeztek hírek arról, hogy újabb százmillió dolláros támogatást kapott, mellyel folytathatja hiperszonikus repülőjének fejlesztését.

A cég befektetői között megtaláljuk Sam Altmant, az OpenAI mesterségesintelligencia-laboratórium vezérigazgatóját, a Founders Fund kockázatitőke-társaságot és az amerikai hírszerzéshez köthető In-Q-Tel-t, a NASA pedig technológiai partnerként vesz részt a fejlesztésben.

“A hiperszonikus technológia tudománya jól megalapozott, a nehézség abban rejlik, hogy olyan tervet dolgozzunk ki, amelyben az összes különböző elem jól működik együtt” mondta Skyler Shuford, a Hermeus társalapítója és vezérigazgatója.

A világ majdani leggyorsabbjaként hirdetett repülőgépnek, a Quarterhorse-nak az első prototípusát egy turbinaalapú, kombinált ciklusú (TBCC) motorral szerelik fel, mely a jól bevált GE J85 sugárhajtómű köré épül, amit olyan vadászrepülőgépekben használtak, mint például az F-5 Tiger II. Ezt pedig egy torlósugár-hajtóművel ötvözik.

Mivel szárazföldi területek felett jelenleg tilos a hangsebességnél gyorsabb repülés,

a gép ugyanúgy szállna fel és le, mint a hagyományos repülők,

és csak akkor gyorsulna fel a torlósugár-hajtómű bekapcsolásával, amikor az óceán felett elérné az utazószakaszt.

A várható árakról egyelőre nincsenek hírek, de az biztos, hogy nem lesz olcsó, tekintve, hogy a gép egyszerre maximum húsz utassal indulhat el, és a zajkorlátozás miatt csak bizonyos útvonalakon repülhet.

Az ikonikus Concorde által hagyott szuperszonikus űrt eddig még egyetlen társaságnak sem sikerült betöltenie, de már több jelentkező is akad: az egyik amerikai légitársaság, és a Boom Superosonic is pályázik ezekre a babérokra.

(Forrás: The Points Guy, képek: Hermeus)

 

repülőgép | Hermeus | szuperszonikus | hiperszonikus | Quarterhorse

FOLYTASD EZZEL

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram