Hamarosan ez lehet a világ leggyorsabb repülőgépe

Kilencven perc alatt átszelni az Atlanti-óceánt? Ez az álom hamarosan valósággá válhat.

Több cég dolgozik azon, hogy szuper- vagy hiperszonikus gépekkel kapcsolja szinte felfoghatatlan sebességre a kereskedelmi repülést, és legutóbb az atlantai székhelyű Hermeus felől érkeztek hírek arról, hogy újabb százmillió dolláros támogatást kapott, mellyel folytathatja hiperszonikus repülőjének fejlesztését.

A cég befektetői között megtaláljuk Sam Altmant, az OpenAI mesterségesintelligencia-laboratórium vezérigazgatóját, a Founders Fund kockázatitőke-társaságot és az amerikai hírszerzéshez köthető In-Q-Tel-t, a NASA pedig technológiai partnerként vesz részt a fejlesztésben.

"A hiperszonikus technológia tudománya jól megalapozott, a nehézség abban rejlik, hogy olyan tervet dolgozzunk ki, amelyben az összes különböző elem jól működik együtt" mondta Skyler Shuford, a Hermeus társalapítója és vezérigazgatója.

A világ majdani leggyorsabbjaként hirdetett repülőgépnek, a Quarterhorse-nak az első prototípusát egy turbinaalapú, kombinált ciklusú (TBCC) motorral szerelik fel, mely a jól bevált GE J85 sugárhajtómű köré épül, amit olyan vadászrepülőgépekben használtak, mint például az F-5 Tiger II. Ezt pedig egy torlósugár-hajtóművel ötvözik.

Mivel szárazföldi területek felett jelenleg tilos a hangsebességnél gyorsabb repülés,

a gép ugyanúgy szállna fel és le, mint a hagyományos repülők,

és csak akkor gyorsulna fel a torlósugár-hajtómű bekapcsolásával, amikor az óceán felett elérné az utazószakaszt.

A várható árakról egyelőre nincsenek hírek, de az biztos, hogy nem lesz olcsó, tekintve, hogy a gép egyszerre maximum húsz utassal indulhat el, és a zajkorlátozás miatt csak bizonyos útvonalakon repülhet.

Az ikonikus Concorde által hagyott szuperszonikus űrt eddig még egyetlen társaságnak sem sikerült betöltenie, de már több jelentkező is akad: az egyik amerikai légitársaság, és a Boom Superosonic is pályázik ezekre a babérokra.

(Forrás: The Points Guy, képek: Hermeus)

 

Hermeus | szuperszonikus | hiperszonikus | Quarterhorse | repülőgép

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom