Close
Hamarosan ez lehet a világ leggyorsabb repülőgépe

Hamarosan ez lehet a világ leggyorsabb repülőgépe

Kilencven perc alatt átszelni az Atlanti-óceánt? Ez az álom hamarosan valósággá válhat.

Több cég dolgozik azon, hogy szuper- vagy hiperszonikus gépekkel kapcsolja szinte felfoghatatlan sebességre a kereskedelmi repülést, és legutóbb az atlantai székhelyű Hermeus felől érkeztek hírek arról, hogy újabb százmillió dolláros támogatást kapott, mellyel folytathatja hiperszonikus repülőjének fejlesztését.

A cég befektetői között megtaláljuk Sam Altmant, az OpenAI mesterségesintelligencia-laboratórium vezérigazgatóját, a Founders Fund kockázatitőke-társaságot és az amerikai hírszerzéshez köthető In-Q-Tel-t, a NASA pedig technológiai partnerként vesz részt a fejlesztésben.

“A hiperszonikus technológia tudománya jól megalapozott, a nehézség abban rejlik, hogy olyan tervet dolgozzunk ki, amelyben az összes különböző elem jól működik együtt” mondta Skyler Shuford, a Hermeus társalapítója és vezérigazgatója.

A világ majdani leggyorsabbjaként hirdetett repülőgépnek, a Quarterhorse-nak az első prototípusát egy turbinaalapú, kombinált ciklusú (TBCC) motorral szerelik fel, mely a jól bevált GE J85 sugárhajtómű köré épül, amit olyan vadászrepülőgépekben használtak, mint például az F-5 Tiger II. Ezt pedig egy torlósugár-hajtóművel ötvözik.

Mivel szárazföldi területek felett jelenleg tilos a hangsebességnél gyorsabb repülés,

a gép ugyanúgy szállna fel és le, mint a hagyományos repülők,

és csak akkor gyorsulna fel a torlósugár-hajtómű bekapcsolásával, amikor az óceán felett elérné az utazószakaszt.

A várható árakról egyelőre nincsenek hírek, de az biztos, hogy nem lesz olcsó, tekintve, hogy a gép egyszerre maximum húsz utassal indulhat el, és a zajkorlátozás miatt csak bizonyos útvonalakon repülhet.

Az ikonikus Concorde által hagyott szuperszonikus űrt eddig még egyetlen társaságnak sem sikerült betöltenie, de már több jelentkező is akad: az egyik amerikai légitársaság, és a Boom Superosonic is pályázik ezekre a babérokra.

(Forrás: The Points Guy, képek: Hermeus)

 

FOLYTASD EZZEL
Nincs lehetetlen – a Porsche Exclusive Manufaktur minden kívánságot teljesít
Kalapács alá kerül a filmtörténelem leghíresebb autója
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom