Close
Ez most a világ ötven legnagyszerűbb helye

Ez most a világ ötven legnagyszerűbb helye

A nagyhírű Time magazin összeszedte 2022 legjobb helyeit. A gyűjtésben a lap nemzetközi tudósítói és közreműködői csapata vett részt, leginkább az új és izgalmas élményeket kínáló úti célokra figyelve. A top 50-be klasszikus nagyágyúk mellett kevésbé ismertek is befértek, de ami a magazin szerint közös bennük, hogy „virágoznak, növekednek és változnak, utat törnek a gazdasági fellendülés felé és befektetnek a fenntarthatóságba”.

Észak-Amerika

Az Egyesült Államokban a nyugati part menő központjai közül az oregoni Portlandet és San Franciscót, keleten a floridai  Miamit és a michigani „nagy visszatérőt”, Detroitot ajánlja a Time, míg a téli síelésre gondolva a Utah állambeli Park City-re voksol.

Kanadában Toronto és a brit kolumbiai Tofino szörfös kisvárosa a legjobb választás, északabbra a grönlandi szárazföldön található Illuissat, amely a Disko-öbölre, a „sarkkör Grand Canyonjára” nyílik. A 2022-es listára felkerült még Jamaika és a mexikói Riviera Nayarit.

Dél-Amerika

Az argentin hegyvidék északnyugati részén fekvő Salta városa és az ország Los Glaciares Nemzeti Parkjában található El Chaltén települése idén a Time figyelmét is felkeltette. A chilei Rapa Nui – ismertebb nevén a Húsvét-sziget – és az ecuadori Galápagos-szigetek is büszkélkedhet egy-egy listás pozícióval.

A kolumbiai Bogotá és a brazíliai São Paulo nyüzsgő metropoliszai a magazin további ajánlása a kontinensről.

Európa

Nagy-Britanniában idén az angol Devon megye varázsa és a skót Skye-szigeten található Portree városa került a felkeresendők közé.

A nyugat-európai városok közül Marseille (Franciaország), Koppenhága (Dánia), Skellefteå (Svédország) és València (Spanyolország) is piros pontokban részesült.

Aztán ott van az olasz Calabria régió, az ókori görög város, Thesszaloniki, a portugál Alentejo régió és a szó szerint virágzó Madeira szigetcsoportja. A kis cseh síparadicsom, Dolni Morava és a litván Kaunas is felbukkan az összeállításban, akárcsak a török főváros, Isztambul és történelmi pompája.

Ázsia és a csendes-óceáni térség

Az ázsiai ajánlások között szerepel az indiai Kerala és Ahmedabad, valamint a japán Szetouchi és Kjúsú szigetek. A kiemelkedő úti tippek közé került még a dél-koreai főváros, Szöul, az indonéziai Bali és a Fülöp-szigetek középső részén fekvő Boracay sziget is.

Az ausztráliai Nagy-korallzátony és Fremantle kikötővárosa, valamint a kalandsportok központjának tartott új-zélandi Queenstown ugyancsak elismerést kapott. A kevésbé ismert, de ajánlott helyek közé pedig Bhután transz-bhutáni útvonala és Üzbegisztán történelmi selyemútjai tartoznak.

Közel-Kelet

Katar és fővárosa, Doha mindenki figyelmét elszívja, mivel idén novemberben és decemberben otthont ad a 2022-es labdarúgó világbajnokságnak.

Az Egyesült Arab Emírségekben található, feltörekvő Ras Al Khaimah kikötője szintén kiérdemelte a jó értelemben vett megkülönböztetést.

Afrika

A kenyai főváros, Nairobi és a ruandai főváros, Kigali jelentik a Time afrikai ajánlásait.

A borászatáról ismert dél-afrikai Franschhoek és a zambiai Alsó-Zambézi Nemzeti Park is méltatva lett a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkkal együtt.

A nagyvilág

Nem éppen szokványos úti cél, de miért ne: ha valaki megteheti, felkeresheti az Északi-sarkvidéket és a Nemzetközi Űrállomást is.

Utóbbi azért kerül fel a Time-listára, mert alacsony Föld körüli pályán kering.

A Time Out utazási magazin pedig idén is megkérdezte a lakosokat, hogy milyen az élet a városukban. Íme, az eredmények. A kérdőívben többek között olyan témák szerepeltek, mint az éjszakai élet, a múzeumok, a randilehetőségek, a zöld területek és a közösségi szellem. Az eredmények több mint húszezer válaszadó tapasztalataiból és szakértők értékeléseiből születtek meg.

(Forrás: CNN, fotók: Unsplash, Getty Images, Pixabay)

time magazin | utazás | helyei | lista | tippek

FOLYTASD EZZEL

Háromnapos kanyartúra négy ország érintésével a Júliai-Alpokban, egy igazán klassz túramotorral, a régió legszebb útjain

Amikor megérint a prémium autózás érzése – a Pappas Auto három évtizede hazánk élvonalában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram