Jó hír azoknak, akik szállást keresnek: eltűnik egy frusztráló pluszköltség az Airbnb-ről

Az Airbnb néhány napja adta ki a negyedik negyedévre vonatkozó pénzügyi jelentését, amiben egy érdekes dologra is felhívja a figyelmet.

Korábban az utazók sokat panaszkodtak az extra kiadásként megjelenő takarítási díjak miatt, ami az Airbnb-t egyre kevésbé költséghatékony szállásfoglaló opcióvá tette. Nemcsak az volt a probléma, hogy az árhoz az egyik közbülső lépésben adódott hozzá a plusz díj, hanem az is, hogy emellett a szállásadók gyakran még a vendégekkel is takaríttattak.

Az első problémára válaszul a cég tavaly év elején változtatott az árak megjelenítésén, így már a takarítási költséget is rögtön az első lépésnél fel kell tünteni, nem lehet azt később, a foglalás folyamán hozzáadni.

Emellett próbált irányt mutatni azzal kapcsolatban is, hogy mi az, amire ésszerű megkérni a vendégeket, és mi az, ami túlzás. Mint írták, „ésszerűtlen“ olyan feladatokkal terhelni az utazókat a kijelentkezéshez, mint az ágynemű leszedése, a mosás vagy a porszívózás. De úgy gondolják, hogy ésszerű megkérni őket arra, hogy kapcsolják le a villanyt, dobják az ételt a szemétbe, és zárják be az ajtókat ahogyan akkor tennék, amikor elmennek otthonról.

Az új intézkedés hatására mintegy 300 ezer szállásadó tüntette el vagy csökkentette a takarítási díjat, így most már a szállások mintegy negyven százaléka hivatalosan nem számítja fel ezt a költséget.

De vajon mi történt? Már nem fizetnek a takarítóknak? Vagy csak egyszerűen beépítették a takarítás költségeit a listaárakba? Első körben talán az utóbbira gyanakodnánk.

Az Airbnb adatai szerint azonban az egyszobás szálláshelyek átlagos éjszakai ára tavaly decemberben 114 dollár volt, ami két százalékkal alacsonyabb a megelőző decemberhez képest. Eközben a cég szerint egyébként a szállodai árak hét százalékkal emelkedtek, és az átlagos ár egy éjszakára 149 dollár volt.

Összességében az Airbnb tizenhét százalékkal, 2,2 milliárd dollárra növelte a negyedéves bevételét az előző év azonos időszakához képest. Egy egyszeri, egymilliárd dolláros adóköltség miatt azonban a vállalatnak 349 millió dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie.

Mielőtt kijelentkeznél az Airbnb-ből, érdemes fotókat készítened, ha pedig a szálláson spórolnál, ezekben a városokban érdemes körülnézned.

(Forrás: TechCrunch, képek: Getty Images, Unsplash)

díj | ár | szállás | extra | airbnb

FOLYTASD EZZEL

Ebben az európai városban hamarosan már a kiköltözés előtt kaphatunk lakást

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram