Már most elképesztő a tolongás a nyár egyik legnépszerűbb látványosságánál, mi lesz később?

Idén áprilistól kezdődően már naponta annyian látogatnak ide, mint augusztusban szoktak, ami hagyományosan a görög turizmus legforgalmasabb hónapja.

Az Akropoliszt mindig is kitüntetett figyelem övezte, idén májusban azonban mintegy 14 ezer látogató érkezett, ami hetven százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. Ez pedig már előrevetíti, mi vár a turistákra a főszezon csúcsán.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem ritkán még online "gyorsbelépővel" is körülbelül 15 percet kellett várni a belépésre, az Akropolisz tetején pedig az emberek csak libasorban haladhatnak.

De a helyzet olyankor igazán súlyos, amikor tengerjárók kötnek ki Pireuszban, és két-háromezer utas áramlik a látványosságokhoz. Ilyenkor egy óránál is több lehet a várakozási idő.

A szentély kapujánál a zsúfoltság időnként olyan méreteket ölt, hogy a biztonsági őröknek kell beavatkozni.

Az UNESCO-t támogató World Heritage Watch aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Akropoliszon nem alkalmazzák azokat a látogatók szabályozására vonatkozó terveket, amelyeket az ENSZ világörökségi egyezménye előír, és amelyet Görögország is aláírt.

A görög kulturális minisztériumot sokan bírálták a nemrég végzett helyreállítási munkálatok miatt, amelyek keretében egy új betonjárda is épült. Az ellenzők szerint ez teljesen felelőtlen lépés volt, ami csak a turisták számának növelését célozza, a minisztérium viszont azzal érvelt, hogy így a látványosság kerekesszékkel is könnyebben megközelíthető, és általában is csökken a baleseti kockázat.

A túlzsúfoltság elkerülése érdekében június végéig fokozatosan idősávos rendszert vezetnének be, a terület őrei szerint azonban a szezon közepén bevezetni az új rendszert óriási hiba, ami tovább terhet jelent a munkájukban. Azt javasolják, hogy a változtatásokat az idegenforgalmi szezon után vezessék be.

Minezek alapján érdemes körültekintően megterveznünk az utazás időpontját, de minden hátránya mellett az Akropolisz a világ egyik legjobb ár-érték arányú látnivalója a turisták szerint. Ha pedig a görög szigeteket céloznánk meg, ezek a legjobbak és a legrosszabbak.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images, Unsplash)

akropolisz | tömeg | görögország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom