Close
Van, aki szerint időpazarlás, mások egyenesen ezért utaznak

Van, aki szerint időpazarlás, mások egyenesen ezért utaznak

Aludni otthon is lehet, gondolja sok ember, amikor az utazási programját tervezi. Egyre többen vannak viszont olyanok, akik éppen a felhőtlen pihenés kedvéért utaznak el, és az alvást választják, akár a többi élmény rovására.

Az alvásturizmus népszerűsége a járvány alatt szökött az egekbe, és világszerte sorra nyílnak a jó alvást ígérő szállodák és üdülőhelyek. A Park Hyatt New York nemrég nyitotta meg Bryte elnevezésű, 84 négyzetméteres alváslakosztályát, ahol minden az éjszakai álom kényelméről szól, a Rosewood Hotels & Resorts pedig nemrégiben indította el az Alvás alkímiája névre keresztelt elvonulásait.

Rosewood Miramar Beach

London első alvásközpontú szállodája, a Zedwell 2020 elején nyitotta meg a kapuit és innovatív hangszigeteléssel ellátott szobáit, egy évvel később pedig a svéd ágygyártó, a Hastens hozott létre saját, tizenöt szobás butikhotelt a portugál Coimbra városában.

Dr. Rebecca Robbins, alváskutató szerint óriási változás következett be a kollektív tudatosságban, ami a jóllét és a wellness priorizálásában nyilvánul meg.

Úgy tűnik, a járványnak ebben nagy szerepe van, egy több mint 2500 résztvevővel zajló kutatás szerint a felnőtt negyven százaléka rosszabbul alszik a pandémia kezdete óta.

Hastens Sleep Spa Hotel

A londoni Cadogannal, a londoni Belmond Hotel Alvásconcierge-szolgáltatást ajánl, ahol lefekvés előtt a vendégek meditálhatnak, választhatnak nehéz takarót és a leggyakoribb alvóhelyzetüknek megfelelő párnát a párnamenüből, esti teát és illatos párnapermetet.

A Six Senses luxusszállodamárka is számos, három-hét napos vagy akár annál is hosszabb alvásprogramokat kínál, míg a londoni Brown’s Hotelnél nemrég került fel az ajánlatok közé a Forte Winks nevű, két éjszakás élmény, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy nyugodt alváshoz segítse hozzá a vendégeket.

De vajon az alvásközpontú utazási élmények valóban hosszú távú hatással lehetnek az ember általános alvásminőségére?

Dr. Robbins szerint az “egészséges alvási stratégiák” megtanulása rendkívül hasznos lehet, különösen ha egy jó hírű orvosi illetve tudományos szakértő is részt vesz a programban, és segít kideríteni, mi okozhatja az alvási nehézségeket. Mert mint az alváskutató mondja, ha valaki egy ilyen elvonulás után nem lát előrelépést, elképzelhető, hogy kezelésre szoruló alvászavara van, például alvási apnoe, nyugtalan láb szindróma vagy inszomnia.

Hongkongban nem mindennapi módszert találtak ki az alvásproblémák megoldására, de akár egészen hétköznapi trükkök is segíthetnek abban, hogy az ember jobban aludjon.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images, Rosewood Hotels, Hastens Hotel, Brown’s Hotel/Facebook)

alvászavar | alvás | jobb alvás | nyugodt alvás | elalvás

FOLYTASD EZZEL

Újbudára kell mennünk, hogy lássuk az északi fényt

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram