Close
Ausztrália arra kérte a Google-t, vegyen le néhány képet

Ausztrália arra kérte a Google-t, vegyen le néhány képet

Méghozzá a kontinens szent hegyét ábrázoló felhasználói fotók közül.

Ausztráliában tavaly zárták le a turistaforgalom elől a hatalmas Ulurut. A Google Mapsen ellenben még rengeteg olyan, felhasználók által feltöltött képre lehet bukkanni, amely a monolitikus szikla tetején készült (köztük egy 2018-as Street View-felvételt is).

Az ausztrál nemzeti parkok felügyelete azzal a kéréssel fordult a legnépszerűbb keresőoldalhoz, hogy távolítsa el a látogatási tilalom előtti felvételeket – mindezt a hegy hagyományos tulajdonosaiként ismert helyi őslakosok, az anangu törzs kérésére.

A szent hely bejárását 2019 végén tiltották meg a turistáknak, miután a törzs tagjai panaszkodtak, hogy a látogatók szemetelnek a szikla tetején, erodálják a felszínét, és szennyezik a közeli vízfelületeket.

A Google képviselője elmondta, tisztában vannak vele, mennyit jelent az anangu törzsnek a Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Park, ezért a nemzeti park filmezési és fényképezési szabályzata alapján eltávolították a felhasználók által készített képeket.

A törzs egyébként 1985-ben kapta meg az Uluru-Kata Tjuta Nemzeti Parkot, azóta mindenféle fórumon harcolnak azért, hogy ne lehessen felmászni rá. Az Alice Springstől 450 kilométerre található szent az UNESCO világörökségi védelmét élvezi.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay)

monolit | őslakosok | fotók | kérés | szikla

FOLYTASD EZZEL

Új, váratlan trendet figyeltek meg a térképekkel kapcsolatban

A világ legrégebbi városai a történelem esszenciái

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram