Öt film, amiből sugárzik Olaszország szépsége és életigenlése

A szív megszakad most Olaszországért. Hihetetlen erőpróbán mennek keresztül és elképesztő pusztítást végez az országban a láthatatlan, de annál súlyosabb kór. Tisztelegjünk hát az idilli Itália előtt, a maga túlzó gesztikulálásával, a gubancos spagettikkel, a Vespákkal és az égbe törő ciprusokkal. Klasszikusokat és már megjelenésekor kötelezővé vált darabokat gyűjtöttünk össze, szívünk összes szeretetével és reménnyel, hogy utazunk még egy békés, egészséges, napfényes Olaszországba!

A tehetséges Mr. Ripley (1999)

Mai napig érthetetlen, hogy összesen öt Oscar-jelölésből végül egy szobrot sem vitt el a kilencvenes évek egyik kiemelkedő thrillerje. Patricia Highsmith kitalált szélhámosát, Tom Ripleyt Matt Damonon kívül Alain Delon, Dennis Hopper, John Malkovich is megformálta már, mégis A tehetséges Mr. Ripley szólt a legnagyobbat, fiatal tehetségeivel (Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett) és hangulatosabbnál hangulatosabb olaszországi jeleneteivel. Dickie playboy-módra éli a mindennapjait, amire Ripley hamar rákíván, és nincstelen amerikai srácból ugyanaz a tékozló, minden lehetőséget megragadó szépfiú lesz, aki egy nyomasztó, borzalmas titkot őriz.

Forgatási helyszínek: Ischia szigete, Procida szigete, Palermo, Nápoly, Róma, Velence

Szólíts a neveden (2017)

Az elmúlt idők egyik legmegkapóbb szerelmesfilmje, ami nem csak története és a színészi játék miatt zseniális. Minden érzékszervre egyszerre hat: művészien nyikorognak az ajtók, csurog a kávé a csészékbe, füstölög a cigaretta, és szinte érezzük az olasz ház kertjében a bergamot illatú jeleneteket. Oliver es Elio éteri és mégis nagyon valós szerelme olyan környezetben teljesül be, aminél tökéletesebbet el sem tudnánk képzelni. A filmben nem nevesítik a környéket, "valahol Észak-Olaszországban" felütéssel helyezik kontextusba a villát és kertjét, a nyugodt kisvárost.

Forgatási helyszínek: Crema, Moscazzano, Sirmione, Serio vízesés

A nagy szépség (2013)

A nápolyi születésű filmrendezőnek, Paolo Sorrentinónak ez a film hozta meg az igazán nagy áttörést: a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot és Oscar-szobrot is elnyerte 2013-ban. Azóta az Ifjúság című film és az Ifjú pápa sorozat tényleg égbe emelte a filmes tálentumot. A nagy szépség nemcsak az elidegenedett főhős életének, környezetének kritikája, kifigurázása, hanem a jelené is, mindezt viszont annyira látványosan teszi, amennyire csak lehet. A tékozló felső tízezer ürességét helyezi olyan díszletbe, amit képtelenség megunni. Róma fenséges, színpadias és a rendező úgy tiszteleg előtte, ahogy kevesen.

Forgatási helyszínek: Róma egésze

Az édes élet (1960)

Valódi filmtörténeti klasszikus, Fellini egyik legfontosabb alkotása igazi popkulturális lenyomat, minden olyan filmkedvelőnek látnia kell, aki vonzódik az ötvenes-hatvanas évek mozijaihoz, a férfi-női viszonyok ábrázolásához és persze Olaszországhoz. Magát a "dolce vita" kifejezést és a paparazzo szót is ennek a filmnek köszönhetjük, a csodás Trevi-kút pedig lenyűgöző helyszín, Anita Ekberg és Mastroianni túlfűtött jelenetével. Fellini leghíresebb filmjének bemutatása után sokan imádkoztak a rendező üdvéért – társadalomkritikája és a római erotika miatt.

Forgatási helyszínek: Róma egésze, Vatikán

Cinema Paradiso (1988)

Szicíliában, azon belül pedig Bagheriában forgatta Giuseppe Tornatore ezt a csupaszív filmet, mely majdnem a fióknak készült elképesztően hosszú játékideje miatt. Majd egy óra kiszanálásával viszont megszületett az olasz filmtörténet egyik leginkább magával ragadó alkotása. Az önéletrajzi elemekkel bőven átitatott Cinema Paradiso egyszerre szól a mozi fénykoráról, örök értékekről, szerelemről, hűségről, barátságról, a mindenségről. Közben pedig annyira olasz és annyira emberi, hogy még a legedzettebbeket is megríkatja – persze ehhez azért kell Morricone is, aki szintén nagyot varázsolt. Szicília és lakói pedig minden képkockán fantasztikusak.

Forgatási helyszínek: Róma, Szicília: Bagheria, Cefalú, Palermo

(Fotók: Getty Images, IMDb, CineNuovo)

call me by your name | paolo sorrentino | utazás | koronajárvány | giuseppe tornatore

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom