Ezt a hat dolgot feltétlenül tedd meg, mielőtt külföldön használod a bankkártyádat

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyakorlati tanácsokat és hasznos tippeket oszt meg arról, hogy hogyan használjuk a bankkártyánkat a nyaraláson, és mire figyeljünk a valutaváltásnál.

Külföldön a készpénzhez képest biztonságosabb megoldás lehet a bankkártya, de kisebb összeget érdemes készpénzben is magunkkal vinni. Ezeket az óvintézkedéseket pedig érdemes megtennünk még azelőtt, hogy útnak indulnánk:

  • Ellenőrizzük, hogy a bankunk ügyfélszolgálati telefonszáma el van-e mentve a telefonunkba, hogy bármely probléma esetén azonnal segítséget tudjunk kérni (célszerű a telefonos ügyfélazonosító kódunknak is utánanéznünk)!
  •  Érdemes jeleznünk az ügyfélszolgálatnak, hogy a kártyát külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer, szokatlan helyről észlelve tranzakciót, letiltsa a kártyát.
  •  Gondoljuk végig, hogy a kártyánkon és bankszámlánkon beállított költési limitek megfelelnek-e a céljainknak (a napi pénzigényt figyelembe véve, mérsékelve a visszaélés kockázatát)!
  •  Tájékozódjunk az ATM-es készpénzfelvétel költségéről a kártya kibocsátójánál az adott ország vonatkozásában!
  •  A térképen előre kereshetünk olyan automatákat, bankfiókokat, amelyek segítségével szükség esetén készpénzt vehetünk fel.
  •  Érdemes utánanéznünk a bankkártyaszerződésben vagy a bank ügyfélszolgálatánál, hogy a kártyánkhoz tudunk-e kedvezményes feltételekkel utasbiztosítást kötni, mert ezzel pénzt takaríthatunk meg.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy fontos tájékozódni az utazás helyének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártyaműveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról.

A legtöbb országban – Magyarországhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a magyarországinál általában magasabb a költsége.

Fizetésnél, készpénzfelvételnél az ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább. Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra.

Ha nem az Egyesült Államokban vagy az euróövezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet. Külföldi tranzakcióknál ugyanakkor lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra, ha a terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy az üzletet forint alapon végezhetjük el, és látjuk a számlánkról levonandó forintösszeget.

E szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel. A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy ( e választási lehetőséget a szolgáltatóknak a kijelzőn is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki. Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – "hagyományos" kártyatársasági és banki átváltással történik.

Kiderült, hogy a magyarok inkább optimisták vagy pesszimisták-e a pénzügyeiket illetően, de akárhogy is, valószínűleg sokan vannak, akik nem utasítanák el a lehetőséget, hogy pénzt spóroljanak a nyaraláson anélkül, hogy az élmény veszélybe kerülne. Íme, egy lista tíz könnyedén megvalósítható módszerről.

(Forrás: MTI, MNB, képek: Unsplash)

 

fizetés | nyaralás | atm | bankkártya | bank

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom